Podcast 
03 feb 2023

Kan niet bestaat niet - Aflevering #7: Tom Hallet

Podcast i.s.m. Mister Motley

© Yaqine Hamzaoui

Kan niet bestaat niet #7: Tom Hallet. In deze aflevering gaat Maurits de Bruijn in gesprek met Tom Hallet. Hallet vertelt over het erven van een familiearchief, hoe het is om een verkocht kunstwerk los te laten en kunstenaarspraktijk als een full time job.

"Ik voel zo hard de mogelijkheid tot een afgewerkt product, maar ik raak niet tot die volgende stap. Ik denk dat dat vooral ligt aan het feit dat het zo dichtbij komt."

Tom Hallet

Episode #7 - Tom Hallet

Dagelijks maakte de grootmoeder van Tom Hallet foto’s rondom haar huis in de Provence. Ze fotografeerde de bloemen in haar tuin, het omliggende landschap en de zonsondergangen. De beelden vormen een persoonlijk en intiem archief dat Hallet 15 jaar geleden heeft mogen erven. Het zou een ideale inspiratiebron kunnen zijn voor een werk over verlies, trauma en familiegeschiedenis, onderwerpen waar Hallet zich in zijn werk in verdiept. Toch is het tot op heden niet gelukt om de foto’s te gebruiken. Is het teveel een persoonlijk verwerkingsproces, zijn foto’s een te directe weergave van de werkelijkheid en hoe maak je eigenlijk van iets non-artistieks iets artistieks?

In Kan niet bestaat niet gaat Hallet in gesprek met Maurits de Bruijn over het erven van een familiearchief, hoe het is om een verkocht kunstwerk los te laten en kunstenaarspraktijk als een full time job.

"Er is een bepaalde afstand die ik niet kan maken, er is nog een bepaalde noodzaak binnen mijn familie, mensen willen nog teveel van dit materiaal."

Tom Hallet

Over de podcast Kan niet bestaat niet

Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Over Tom Hallet

Als kunstenaar vertrekt Tom Hallet vanuit zijn persoonlijke geschiedenis en ervaringen. Zijn werk wordt steeds gevoed door een zoektocht naar representatie en erkenning. Hallet focust op teken- en beeldhouwkunst, twee mediums die hij voortdurend met elkaar en de toeschouwer in gesprek laat gaan. Centraal in zijn werk staan queerness en dominante verhalen over liefde, identiteit, geweld en verlies.

© Noémi Biró
© Noémi Biró