Interview 
18 okt 2022

In gesprek met

Brecht Nijssen (Radio Ruit), Niels Orens en Catalina Poraicu

foto: Catalina Poraicu

Op 18 oktober start Amsterdam Dance Event, waarbij de Brakke Grond de thuisbasis is van ADE Lab. Op donderdag komt het Gentse Radio Ruit naar Amsterdam voor een online radio takeover bij ons in huis waarin zij verschillende artiesten uitnodigen voor een DJ-set. Hoe bereiden zij zich voor op ADE?

We spraken een aantal van hen: Brecht Nijssen van Radio Ruit, producer en cellist Niels Orens en de in Brussel woonachtige Roemeense dj Catalina Poraicu.

Door: Demi Hirschfeld

---

Brecht Nijssen (Radio Ruit)

Het online community-based Radio Ruit uit Gent focust zich op het uitdagen van jonge creatievelingen en collectieven om elektronische muziek te maken. Het radiostation laat zich inspireren door stations als Operator Radio en Kiosk Radio. “Super leuk om deel uit te maken van het ADE Lab programma om zo een bijdrage te kunnen leveren aan het meest toonaangevende elektronische muziekfestival van Europa.” 

Hoe hebben jullie de artiesten voor de takeover geselecteerd?

“We hebben heel erg nagedacht over welke dj's we meenemen. We kijken sowieso heel erg naar diversiteit in de line up door te kiezen voor 50/50 man en vrouw in beeld. Daarnaast hebben wij het gevoel dat we een visitekaartje van België afgeven.  Zo kijken we naar naar opkomende artiesten die al wel stappen zetten, maar nog niet heel erg groot of bekend zijn. Voor artiesten die in opkomst zijn kan ADE een doorslaggevend moment zijn in hun ontwikkeling.” 

Hoe bereid Radio Ruit zich voor op ADE?

“We proberen vanuit een ondersteunende rol de artiesten te helpen. Ondanks dat we het spannend vinden, hebben we een relaxed gevoel omdat we bij Vlaams Cultuur De Brakke Grond op bekend terrein zijn. We zijn daarom niet bewust bezig met hoe we ons daar profileren.” 

De komende tijd focust Radio Ruit zich op het zoeken naar een nieuwe locatie als Thuishaven, maar er staat genoeg nieuws op de planning om de community verder uit te bouwen. Blijf op de hoogte via hun website.

Niels Oren ©Rutger Claes
Niels Oren ©Rutger Claes

Niels Orens

Niels staat bekend om zijn live shows met synthesizers en zijn cello. “Radio Ruit heeft mij uitgenodigd om te komen spelen op ADE. Er is nu geen ruimte voor een echte live set omdat ik niet al mijn gear kan meenemen. Dus nu wordt het de eerste dj set voor mij. Ik ga de muziek spelen die ik ken en leuk vind om te spelen, kijken hoe de vibe is en daar pas ik me op aan.”

Hoe vind je het om op ADE te mogen staan?
Het is zalig, super super nice. Ik ben heel dankbaar dat ik ben uitgenodigd. Normaal gesproken sta bekend om mijn live shows. Nu wordt het een andere setting. Desondanks ben ik heel dankbaar dat ik er bij ben op een van de coolste en vooruitstrevende festivals!”

Benieuwd naar Niels’ toekomstplannen?
“Ik denk dat ik me voornamelijk ga focussen op live shows. Maar stel ik vind het heel leuk om dit soort dj sets te blijven doen dan ga ik dat zeker uitbouwen.”

Volg Niels hier.

Catalina Poraicu
Catalina Poraicu

Met haar Roemeense roots en haar achtergrond in Londen, heeft Catalina zich inmiddels al evne geworteld in Gent. Ze staat bekend om haar experimentele elektronische muziek die ze goed weet te vertalen naar de dansvloer.  “Mijn muziek moet mij vertegenwoordigen op de plek waar ik op dit moment ben. Daarom wordt mijn set  dansbaar en experimenteel.”

Hoe is het voor jou om op ADE te staan?
“Het is de eerste keer dat ik in Nederland speel. Ook al ben ik vaker in Amsterdam geweest. Maar op een festival als deze heb ik het gevoel dat ik moet bewijzen dat ik het verdiend heb om hier te zijn. Ik wil een toffe set neerzetten. Daarom bereid ik me heel goed voor.”

Wat kunnen we nog van je verwachten?
“Ik ga de komende tijd meer en meer draaien, in Brussel en verder lokaal in Gent ook. Ik wil nog meer kennis maken met de lokale scene. Er is een fijne lokale community en er is genoeg plek om nog verder te groeien.”

Volg Catalina hier.