Nazanin Fakoor

Nazanin Fakoor is geboren in Teheran maar groeit op in Duitsland, waar ze theaterkunsten studeert aan de Ludwig-Maximilian Universiteit in München en de Sorbonne Nouvelle in Parijs. Haar latere opleiding scenografie aan de La Cambre School of Visual Arts in Brussel, leidt haar steeds meer naar de grens tussen theater, literatuur en beeldende kunst.


In 2004 ontmoet ze de Amerikaanse avant-garde regisseur Robert Wilson, die haar introduceert in zijn artistieke laboratorium in New York, waar ze op een vergelijkbare geïntegreerde manier werken: fotografie, performance, video, choreografie, geluid en licht beïnvloeden elkaar, als gedeeltelijke fragmenten van hedendaagse visuele en performancekunst. Fakoor wordt gevraagd deel te nemen aan verschillende samenwerkingsprojecten en tentoonstellingen, in theaters, musea en operahuizen over de hele wereld, waar ze samenwerkt met Zhang Huang, Anish Kapoor en La Fura dels Baus.


Haar visuele installaties en performances zijn utopische benaderingen van de werkelijkheid, die zich bevinden op de grens tussen het herkenbare en vervreemdende, tussen waarheid en illusie.