Hannes Dereere & Silke Huysmans

De jonge Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt, is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijke research, interviews en veldonderzoek.

Silke studeerde in 2013 af aan de dramaopleiding van KASK School of Arts in Gent. Hannes behaalde in 2012 zijn diploma Theaterwetenschappen aan UGent. Na hun studies realiseerden ze verschillende in situ projecten, waarbij ze een sterke interesse ontwikkelden voor documentaire-elementen binnen het theater.

Sinds 2016 werken ze aan een trilogie over mijnbouw. Het eerste deel Mining Stories ging in première op het Bâtard Festival in Brussel (2016). Voor deze voorstelling keerden Silke en Hannes terug naar de plek waar Silke opgroeide, in Brazilië. In 2015 overspoelde een dambreuk deze plek met giftig mijnafval, wat een van de grootste ecologische mijnrampen in de recente geschiedenis veroorzaakte. Mining Stories werd geselecteerd voor Circuit X/Het Theaterfestival 2017 (België) en ontving de hoofdprijs op het Zürcher Theaterspektakel 2018 (Zwitserland).

In 2019 ging het tweede deel Pleasant Island in première op het Kunstenfestivaldesarts in Brussel. In deze voorstelling houdt eilandstaat Nauru de wereld een spiegel voor. Nauru was ooit een paradijs in de Stille Oceaan. Na decennia van kolonisatie en mijnbouw ligt dit eiland letterlijk aan de waterkant door de stijgende zeespiegel.

Out of the Blue sluit de trilogie af. In dit slotstuk kijken Silke en Hannes naar de toekomst van de mijnbouw. Door middel van interviews en gesprekken schetsen ze een diepgaand portret van een opkomende industrie: diepzeemijnbouw. Het stuk ging in première op het Kunstenfestivaldesarts in mei 2022.