Kyoko Scholiers

Kyoko Scholiers (°1981) debuteert op haar 15de in Ten Oorlog (Toneelhuis). Ze studeert in 2003 af in Studio Herman Teirlinck en werkt als toneelspeler en -maker in België, Nederland en Frankrijk met o.a. De Roovers, Het Toneelhuis, De Zweep, Comp.Marius, Theater Antigone, Tom Van Dyck/De Kempvader, HETPALEIS, De Kempvader, Struiken, tgSTAN, BRONKS en Zuidpool. 

Samen met Studio Herman Teirlinck-genoten Louis van der Waal en Maarten Westra Hoekzema richt ze in 2007 het collectief 'unm' op. Hun eerste creatie Bye Bye Buchenwald speelt in STUK en Theater Antigone. Later zoekt unm locaties op. Daarnaast gaat Kyoko samenwerkingen aan met o.a. Ruth Becquart, Ensemble Polyfoon en Vrijstaat 0. 

In 2015 besluiten de unm-ers – na acht fijne jaren – het collectief te ontbinden, omdat de zin om een eigen weg te gaan zich opdringt. Kyoko komt snel nadien uit met Bastaard, een existentieel-komisch onderzoek naar haar eigen vermeende afstamming van Napoleon Bonaparte. Hiervoor graaft Kyoko intensief in Vlaamse en Franse archieven, de eigen stamboom en de geschiedenis van Bonaparte in België. Gedurende 2016 laat Kyoko Scholiers een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen voor haar nieuwe installatie MISCONNECTED. Ze brengt het hokje bij mannen, vrouwen en kinderen die op de één of andere manier gedisconnecteerd zijn van de samenleving. De telefoondraad vormt het symbool van de maatschappelijke verbinding die de bellers al dan niet vrijwillig doorknipten. Het zijn gevangenen, vluchtelingen, landlopers en daklozen, maar ook prostituees, patiënten en pechvogels. 

Ondertussen creëert Kyoko een nieuwe muziektheatervoorstelling, gebaseerd op maandenlange research in het universum van de Jeugdzorg. Boy - een coproductie met Opera Ballet Vlaanderen, HERMESensemble, De Grote Post en Het Laatste Bedrijf - gaat in het najaar van 2021 in première in de Antwerpse Opera en toert daarna langs theaters en festivals in België, Nederland en Frankrijk. In september is deze voorstelling te zien bij de Brakke Grond.