Sybren Vanoverberghe

Sybren Vanoverberghe (1996, Kortrijk) is een beeldend kunstenaar wonende en werkende te Gent, België. Het werk van Vanoverberghe toont het landschap in een constante staat van verandering. Het samensmelten van tijd en plaats wordt getoond in beelden waarop men historische elementen, de natuur en erfgoed kan zien. Zijn beelden worden zowel gefotografeerd op historische sites alsook op alledaagse plaatsen. Met zijn werk stelt hij vragen over de waarde en aura van iconen en artefacten. De foto’s van Vanoverberghe maken tegenstellingen tussen reeds bestaande structuren en artefacten uit de toekomst. Sommige beelden vertegenwoordigen een onbestaand verleden, andere beelden hunkeren naar toekomstvisioenen. Het cyclische tijdsverloop staat centraal in Vanoverberghe zijn werk. Wanneer kan een foto aanschouwd worden als een tijdsdocument en wanneer ziet men het als een apocalyptische toekomstvoorspelling? 

Sybren Vanoverberghe werkt samen met de Belgische uitgeverij Art Paper Editions met wie hij reeds drie boeken uitgaf (2099, Conference of the Birds, 1099). Hij ontving de ‘Prix Horlait Dapsens’ in 2019 en zijn werk maakt deel uit van de .tiff selectie voor het Antwerpse Fotomuseum. Hij stelde reeds in Stieglitz19, The Unseen Photo Fair, het Cultureel Centrum van Yangzhou in China en werkte samen met het Antwerpse modehuis Ann Demeulemeester. Zijn werk werd reeds op verschillende internationale platforms gedeeld waaronder American Suburb X, Photoworks UK, De Standaard, Paper Jounal, De Volkskrant, GUP Magazine en PHMuseum. Hij richtte samen met Thomas Vandenberghe de Gentse artist-run space ‘NO/Gallery’ op in 2018. Zijn werk zal de komende maanden getoond worden in het FOMU te Antwerpen, in Deweer Gallery te Otegem, en van september tot oktober 2020 het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond samen met werk van Thomas Vandenberghe.

Thomas Vandenberghe en Sybren Vanoverberghe zijn de oprichters van NO/Gallery in Gent (2018), een kunstruimte opgericht door en voor kunstenaars. NO/Gallery is ook hun gezamenlijk atelier en doka.