Ticketinfo

Grote zaal
Data
zo 19 mei, 15:00
Prijzen

© Kurt Van der Elst

Voorstelling

Action Zoo Humain

Testament van een Journalist
Een laatste avondmaal om het einde van de journalistiek te vieren. Aan het hoofd van de tafel: geliefd en gevreesd journalist Hugo Camps.

Wegens omstandigheden is de voorstelling op zaterdag 18 mei geannuleerd. De voorstelling op zondag 19 mei gaat wel door. Heb je een kaartje voor zaterdag 18 mei? Dan krijg je van ons bericht. Stuur een mail naar kassa@brakkegrond.nl voor overige vragen. 

In een tijdperk waarin niemand nog echt begrijpt hoe onze systemen werken en sommigen wellicht mensenrechten inruilen voor een Ipad of abonnement op de Flair, laten we ons steeds meer leiden door roddels, perceptie en buikgevoel. Nooit eerder was er zo'n kakofonie aan informatie: iedereen journalist. Is dit het einde van de journalistiek?  

In de nieuwe productie Testament van een Journalist nodigt Action Zoo Humain het publiek uit voor een laatste avondmaal om het einde van de journalistiek te vieren. Aan het hoofd van de tafel zit gastheer én geliefd, gevreesd en beschimpt journalist Hugo Camps. Als symbool van een hele generatie journalisten neemt hij afscheid en opent hij zijn testament. Nog eenmaal blikt hij terug en deelt hij zijn profetieën met zijn volgelingen, zijn verraders en de zwijgende menigte. 

Schuif mee aan tafel, drink de wijn, breek het brood en neem het tot u. Lucht gerust uw hart en moge kome wat komt. Amen.

Extra: voorgesprek op zondag 19 mei

Op zondag 19 mei wordt er in samenwerking met deBuren om 14:00 uur in de Tuinzaal een voorgesprek georganiseerd met journalist Daphné Dupont-Nivet en regisseur Chokri-Ben Chikha, onder leiding van dramaturg Sietske de Vries. De toegang hiervoor is gratis.

Hugo Camps was een symbool van een hele generatie journalisten. Intussen is er bij de nieuwe generatie van alles veranderd. Daphné Dupont-Nivet staat als onderzoeksjournalist met een focus op klimaat en duurzaamheid symbool voor de nieuwe generatie journalisten, waar Hugo Camps zich tegen afzette. Chokri-Ben Chikha werkte als regisseur van Testament van een Journalist nauw samen met Hugo Camps, en leerde juist alles over zijn journalistieke aanpak en waarden. Beiden gaan onder leiding van dramaturg Sietske de Vries in gesprek over de journalistiek van toen en nu. Wat is er veranderd? En wat heeft de journalistiek van de toekomst nodig?

Deze voorstelling werd gemaakt in samenwerking met recent overleden journalist en columnist Hugo Camps. Omdat Testament van een Journalist aan urgentie blijft winnen, blijft Action Zoo Humain, mede op aandringen van Hugo, deze productie spelen. 

Toegankelijkheid

Lees hier meer over toegankelijkheid van de Brakke Grond.

zo 19 mei '24
Grote zaal
15:00 u. Met voorgesprek vanaf 14:00 u
Koop kaarten
Voorgesprek

Op zondag 19 mei wordt er in samenwerking met deBuren om 14:00 uur in de Tuinzaal een voorgesprek georganiseerd met journalist Daphné Dupont-Nivet en regisseur Chokri-Ben Chikha, onder leiding van dramaturg Sietske de Vries. De toegang hiervoor is gratis.

Interviews

"Ja, ik zet een oude witte man in de schijnwerpers en nee, niet iedereen zal daar blij mee zijn. Maar het is nodig dat we onze geschiedenis begrijpen." - lees hier de interviews die regisseur Chokri Ben Chikha gaf, nog sámen met wijlen Hugo Camps, aan De Morgen en Knack.

Pers

Biografisch theater is er in alle maten en gewichten. Maar zo vernuftig als Testament van een journalist is het nog niet vaak vertoond." - lees hier de recensies van Etcetera, De Standaard en Knack Focus.

Credits
Regie Chokri Ben Chikha
Tekst Hugo Camps, Erik Ward Geerlings
Met Bert Luppes in de rol van Hugo Camps, Luiz Marquez, Manou Selhorst en Maxime Waladi / Armin Mola
Dramaturgie Sietske de Vries
Choreografie Laura Neyskens
Scenografie Luc Goedertier
Muziek Maxime Lenssens en Luiz Marquez
Kostuum Marij De Brabandere
Beeld Kurt Van der Elst
Video Messervideo
Technische coördinatie Arthur De Vuyst
Productie Action Zoo Humain
Coproductie Perpodium
In samenwerking met NTGent
Met dank aan Historische Huizen Gent, Danspunt, CC Westrand, Futurn (bedrijvenpark Westgate), Van Steenbrugge Advocaten, Sirine Jendoubi en Oya Ben Chikha
Met steun van de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid via Cronos Invest