Ticketinfo

Grote zaal
Data
ma 22 apr, 20:00
di 23 apr, 20:00
Prijzen

Timo Tembuyser

Missa Mama Nova

Missa Mater Sola (literally: 'mass of the lonely mother; mass about only the mother') is a second theatrical mass by composer and theater maker Timo Tembuyser. After a first mass about 'the sinner', Missa Mater Sola focuses on the mother figure, flanked by a choir of six sons — six boys on their way to a mature voice. In the absence of the Father, the Goddess is sung together after millennia of women's oppression. In collaboration with dance legend Fumiyo Ikeda as the mother of the community of performers, the mother-son relationship is explored as a physical act of giving and receiving, of carrying and being carried. Missa Mater Sola is both a choral concert and a dance performance. Accompanied by a young flautist on the sidelines, we are working towards a new Stabat Mater Gloriosa: an ode to the power of the feminine, in each of us.

Location Grote zaal
Data
Mo 22 April, 20:00
Tu 23 April, 20:00
Buy tickets

© Leo Maki

Voorstelling

Timo Tembuyser

Missa Mama Nova
Een muzikaal ritueel als ode aan de natuurlijke oerkracht van het beschermende en genezende moeder-archetype, vol van onvoorwaardelijke liefde.

Missa Mama Nova is een performance met dans en koorzang die de-vrouw-als-moeder probeert los te weken uit haar Maria-keurslijf. Het is het tweede deel in een drieluik waarin theatermaker en componist Timo Tembuyser de christelijke ritualiteit deconstrueert.

Een danseres wringt zich in en uit de norm van de vrouw als moeder terwijl een meerstemmig koor van jongvolwassenen om haar heen zwerft. In de afwezigheid van de Vader breken ze los van de patriarchale christelijke tradities en zoeken ze naar hun eigen volwassen stem. Een fluitiste ademt en stuurt het meerstemmige lichaam van performers aan.

Missa Mama Nova verandert de traditie van de heilige mis met discriminerende normen van binnenuit. Een koorconcert over vrouwelijkheid met gezangen en preken, afgebroken met dans en beweging. Een mis voor heling en viering.

 

Een danseres (in het karakter van ‘a Mother’s body’) kronkelt in en uit het cliché en de normatieve gevangenis van de Vrouw-als-Moeder. Een meerstemmig koor van jongvolwassenen zwermt om haar heen en zingen binnen en buiten klassieke zang klanken. In afwezigheid van de Vader herlezen ze de patriarchale erfenis van de christelijke gebruiken, op zoek naar nieuwe betekenis en hun eigen volwassen stem. Een fluitiste aan de zijlijn (‘a Mother’s breath’) ademt en stuurt dit meerstemmige lichaam van performers aan. Samen breekt het ensemble zo het stille verdriet open van de heilige Moeder Maria, om het te transformeren naar een viering van het vrouwelijke in elk van ons.

Missa Mama Nova is een herwerking voor de theaterzaal van Timo’s eerdere werk Missa Mater Sola met nieuw materiaal en nieuwe cast.

 

"De beeldschone composities vormen de ruggengraat van de voorstelling. Tembuyser weet een overweldigende emotionele resonantie te creëren."

Theaterkrant

Toegankelijkheid

Lees hier meer over toegankelijkheid. 

Engels gesproken muziektheater

ma 22 apr '24

di 23 apr '24
Grote zaal
20:00-21:15 uur:
Koop kaarten
Theaterprijs

Missa Mater Sola werd in 2022 genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs, een stimulans voor jong theatertalent. Uit het juryrapport: "De krachtige stemmen en de ademende fluit ontroeren.  Missa Mater Sola doet een werkelijk voorstel voor een toekomstige wereld waarin non-binair denken de norm is".

Credits
A mother’s body (dans) Fumiyo Ikeda
A Mother’s Breath (recorder) Dodó Kis
A body of children (koor) Sonia Sheridan-Jacquelin, Charlotte Dommershausen, Timo Tembuyser, Damani Leidsman, Mara Snip, Dominic Kraemer
Fluit (recorder) Dodó Kis
Concept, Composition, Text & Direction Timo Tembuyser
Dramaturgie Lena Meyskens
Choreografie Timo Tembuyser en Fumiyo Ikeda
Geluidsontwerp Jo Thielemans
Geluidstechniek Pieter-Jan Buelens
Lichtontwerp Timo Tembuyser & Gilles Pollak
Styling & MUA Sara Schoon
Technische leiding Pieter-Jan Buelens
Assistent Regie & Dramaturgie Jonas Istace
Bewegingscoach Pim Veulings
Tweede technische team Bert Demeulenaere & Arthur De Vuyst
Productie Timo Tembuyser, Muziektheater Transparant (BE), Festival Cement (NL) & Productiehuis Theater Rotterdam (NL)
Coproductie Perpodium
Met de steun van Tax shelter van de Belgische federale overheid en de Vlaamse overheid Thanks to: Melih Gencboyaçi, Davy Pieters, Leonie Clement, Vinny Jones, Yentl Gijbels, Alberto Martínez, Otion (Guillermo
Met speciale dank aan Melih Gencboyaçi, Davy Pieters, Leonie Clement, Vinny Jones, Yentl Gijbels, Alberto Martínez, Otion (Guillermo Armand Blinker), Kai Detering, Mar Sala Romagosa, Hélène Vrijdag,
en Foncé, Jonathan Brito, Wijnand Gomes | Casa Saga (Pieter Theuns) & Podium Bloos (Monique Van Beek)