Ticketinfo

gratis

de Brakke Grond
Data za 12 mrt — zo 15 mei
12:00 — 17:00
Prijzen
Language no problem

Growth Record

Lisa Spilliaert

Growth Record - Lisa Spilliaert


De Brakke Grond presents the exhibition Growth Record by Japanese-Flemish artist Lisa Spilliaert (1990). In this long-term project, Spilliaert records the growth of a child, whose mother might have been the artist herself. She had had sex with the Japanese man, who became a father nine months later.  
For the first time, Spilliaert shows the newest chapter in the growing film project.  As the title suggests, the collection of films and photography shows Spilliaert’s documentation of the child’s development: from cute baby to a lively toddler. Through a personal work, Spilliaert reflects on discourses of genealogy and motherhood.

 

On view:12 March until 15 May 2022
Opening: 11 March, 17 h

Tuesday - Sunday, 12 - 17 h
Entrance: free

Location de Brakke Grond
Data za 12 mrt — zo 15 mei
12:00 — 17:00
Buy tickets

© Lisa Spilliaert, Growth Record #3 (videostill)

Expositie

Growth Record

Lisa Spilliaert
De Brakke Grond presenteert het nieuwste werk van Vlaams-Japanse kunstenaar en filmmaker.

Het opmerkelijke videoproject Growth Record van kunstenaar Lisa Spilliaert (1990) krijgt een nieuw hoofdstuk. De Japans-Vlaamse Spilliaert reist geregeld naar Japan om er de groei van een jongetje vast te leggen met wiens vader ze 9 maanden voor de geboorte van het kind seks had. 

Genealogie boeit Spilliaert. Toen ze het nieuws over de baby hoorde, besloot ze hem te volgen en vast te leggen.

Spilliaert vertelt: "Ik heb met zijn leven niets te maken, maar misschien komt dat wel. Hoe het ook evolueert, het zal de richting van het werk bepalen. Ik vind het vooral belangrijk dat het project doorgaat. Ik kan me goed voorstellen dat hij het op een bepaalde leeftijd niet meer wil. Dan stop ik er waarschijnlijk mee, of probeer ik het later nog eens opnieuw. Ik kan dat niet voorspellen, dat maakt deel uit van het werk." 

Spilliaert werd geboren in Tokyo en groeide op tussen Japan en België. Een dialoog tussen deze culturen verbindt veel van haar fotografie en videowerken. Ook in Growth Record vertrekt ze vanuit het persoonlijk en autobiografische om universele vragen rond identiteit, genealogie en relaties te onderzoeken in een geheel eigen beeldtaal. 

De Brakke Grond presenteert het vijfde deel van Growth Record, dat voor het eerst te zien zal zijn. Het nieuwe werk wordt getoond in een installatie in de Witte zaal in relatie tot de eerdere werken uit het langetermijnproject. 

Over de kunstenaar

Spilliaert woont en werkt in Gent. De kunstenaar is opgeleid als fotograaf aan KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) in Gent. Haar videodebuut Hotel Red Shoes (2013, in samenwerking met haar zus Clara Spilliaert) laat zien hoe Spilliaert de kwaliteit en kracht van haar fotografisch werk weet te vertalen naar bewegend beeld. Spilliaerts werk was eerder te zien op IFFR (International Film Festival Rotterdam), Art Cinema OFFoff (Gent), Beursschouwburg (Brussel) en WORM (Rotterdam). Haar eerste langspeelfilm N.P (2020) ging in wereldpremière op FID Marseille en werd vertoond op festivals als Berwick Film & Media Arts Festival, Underdox (München) en Courtisane Festival (Gent). De film won Excellence Prize van Image Forum Festival (Tokyo).

N.P TRAILER from escautville on Vimeo.

FID Marseille

za 12 mrt '22

zo 15 mei '22
de Brakke Grond
gratis
Tickets
Bezoek

De expositie is te zien van zaterdag 12 maart t/m zondag 15 mei 2022. Toegang is gratis.
Open voor bezoekers van dinsdag t/m zondag van 12 tot 17 uur en voor en na theatervoorstellingen.

In de media

"Lisa Spilliaert filmt haar voormalige vriendje en het kind dat een ander met hem kreeg één dag per jaar alsof ze een gezin zijn. Het levert echte emoties op over zaken die nooit zijn gebeurd."
het Parool

"Lisa Spilliaert laat feiten boven zichzelf uitstijgen in de Brakke Grond."
- de lage landen.

"Mooi is dat Spilliaert met haar eigen aanwezigheid in de video’s de menselijke relaties die we aangaan lijkt te bevragen. Voor welke relaties kies je en welke relaties liggen vast? Een ding is in ieder geval zeker, jezelf af en toe vragen ‘Wat als?’ blijkt lang zo gek nog niet."
NRC

Growth Record was eerder te zien bij de Brusselse Beursschouwburg als onderdeel van het programma 'the future is feminist' en kreeg vier sterren van De Standaard.

Subbacultcha België publiceerde een interview met de kunstenaar.

Over Spilliaerts langspeelfilm N.P lees je hier meer.

 

Facebook event