Ticketinfo

Cargo in Context, Haparandadam 7, Amsterdam
Data za 16 nov — za 21 dec
13:00
Prijzen

© Foto: Nick Chesnaye

Expositie

The Weight of Wonders

On-Trade-Off

'Goudzoekers'

Het klinkt als een spannende zoektocht: een groep kunstenaars volgt de internationale handelsroute van de grondstof Lithium, ook wel ‘het nieuwe zwarte goud’ genoemd. Maar terwijl Lithium in het Westen steeds nadrukkelijk wordt gepresenteerd als dé stap in de richting van een ‘groene’ economie, blijven de lasten ervan voor de lokale bevolking, waar het Lithium gewonnen wordt, onderbelicht. 

Cargo en De Brakke Grond hebben hun krachten gebundeld voor een eerste presentatie van dit omvangrijke project in Nederland, nadat eerdere etappes van het project te zien waren in de Contour Mechelen (BE), Galerie Imane Farès (FR) en de Lubumbashi Biennale (DRC).

On-Trade-Off is geïnitieerd door de kunstenaarsinitiatieven Picha (Lubumbashi, DRC) en Enough Room for Space (Brussel, BE). De tentoonstelling laat het werk zien van o.a. Maarten Vanden Eynde & Musasa, Marjolijn Dijkman en Sammy Baloji. Terwijl het werk uitsluitend in Cargo te zien is, vindt het publieksprogramma plaats op beide podia, waaronder op 8 december een filmprogramma in de Brakke Grond. Houd onze websites in de gaten voor het actuele programma. 

Programma

Vrijdag 15 november
Opening 17:00 - 19:30 uur
Met om 18:00 uur een live column van Hicham Khalidi, directeur Jan van Eyck Academie
Locatie: Cargo in Context, Haparandadam 7
(Engels gesproken)

Zondag 24 november
14:00 – 17:30 uur
Onderdeel van het Amsterdam Art Weekend:
Vertoning The Congo Tribunal van Milo Rau (2017; (ZW/D 2017; 100 min; Engels ondertiteld), gevolgd door een kunstenaarsgesprek tussen Marjolijn Dijkman, Maarten Vanden Eynde en Georges Senga.
Moderator: Anke Bangma, directeur TENT. Rotterdam
Locatie: Cargo in Context, Haparandadam 7
(Engels gesproken)

Zondag 8 december
15:00 – 18:00 uur
Filmprogramma met twee filmvertoningen: 'Pungulume' van Sammy Baloji (32 min.) en 'Mangeurs de cuivre' van Bodil Furu (82 min.). De selectie is gemaakt door curator en filmproducer Rosa Spaliviero. Tussen de twee films in gaat zij in gesprek over het onderwerp en de films met antropoloog Filip De Boeck. 
Locatie: de Brakke Grond, Nes 45
(Engels gesproken)

Donderdag 12 december
15:30 – 18:30 uur
LUNÄ Talk onder leiding van kunstenaars Marjolijn Dijkman en Maarten Vanden Eynde over de ecologische, sociale en economische gevolgen van de winning en verwerking van lithium. In de discussie, waaraan verschillende kunstenaars zullen deelnemen, kijken we naar de geschiedenis van energie en gaan we in op het gebruik van grondstoffen van D.R. Congo in zowel de industriële als de technologische revolutie.
Deelnemers: Dries Bols, Raf Custers, Patricia Fara e.a.
Locatie: Cargo in Context, Haparandadam 7
(Engels gesproken)

za 16 nov '19

za 21 dec '19
Cargo in Context, Haparandadam 7, Amsterdam
Gratis

Lees het interview met de makers van On-Trade-Off; The Weight of Wonders.

Feestelijke

Op vrijdag 15 november vindt er een feestelijke opening plaats van 17:00 tot 19:30 met om 18:00 een live column van Hicham Khalidi, directeur Jan van Eyck Academie.

Facebook event