12 jan 2021

Vlamingen schitteren ook in 2021 op ESNS

Digitale editie van showcasefestival in Groningen met o.a. Meskerem Mees, Chibi Ichigo en Noémie Wolfs

Komend weekend is het weer zover: Eurosonic Noorderslag! Haal de eierballen maar vast uit het vet en nestel je in een zetel: de komende dagen staan in het teken van muzikaal talent.

ESNS Digital

Ieder jaar start voor de Nederlandse, nee Europese, muziekindustrie met Eurosonic Noorderslag. Het conferentie- en showcasefestival is al tientallen jaren de graadmeter en startte ooit al eens als een samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen. Dit jaar is alles anders. De organisatie zag de bui al hangen en besloot volledig digitaal te gaan. Zo was ESNS Digital geboren. Naast interessante panels kijken de programmeurs, het publiek en vooral ook de artiesten uit naar de liveshows. Acts uit heel Europa komen normaliter naar Groningen - dit jaar speelden ze gewoon vanuit het eigen land. Vanuit Vlaanderen laten onder anderen Chibi Ichigo en Meskerem Mees van zich horen. Lees hieronder meer over de artiesten die onze muziekprogrammeur tipt. En hoewel we de volle concertzalen moeten missen is het festival dit jaar gelukkig wél volledig gratis te bekijken. Maak wat eierenballen en duik de komende dagen achter je schermen voor deze toffe Vlaamse artiesten!

Chibi Ichigo

Chibi Ichigo zat in 2020 niet stil. Althans, de quarantaine vond ze weliswaar lastig (zoals ze ons vertelde in haar 'En Nu?' vlog), maar muziek, die werd gewoon gemaakt en uitgebracht. Aan het begin van vorig jaar stond ze nog tussen ons rijtje Vlaamse namen op Grasnapolsky, waar ze indruk maakte. De zangeres en rapper mixt Russisch met Vlaams en Engels en dat doet ze met verve. Dat moet dj Vera Siemons (3FM) ook hebben gezien, ze tipte haar namelijk meerdere keren in de aanloop naar het festival, waaronder aan radioprogramma Nieuws en Co (NPO Radio 1).

Een waanzinnige mix van Russische, Engelse én Nederlandstalige teksten door dit aanstormend talent uit België. Ik zag haar begin dit jaar live op Grasnapolsky en kon niet stoppen met luistere

Vera Siemons voor Spot Groningen, 2021
Meskerem Mees
Meskerem Mees

Meskerem Mees

Veel heeft Meskerem Mees niet nodig. Met een gitaar, soms dan begeleid met harp, veroverde ze de harten al in Vlaanderen. Bij StuBru werd ze een vaste gast en haar evergreen 'Joe' werd een hit, zo zag ook smaakmaker en DJ St Paul. De verwachting is ook dat ze in Nederland de podia ook snel over gaat nemen!

Noémie Wolfs

Na een aantal jaar rond te hebben getourd met Hooverphonic vond Noémie Wolfs het wel genoeg. Ze besloot dat ze klaar was voor iets nieuws. Dat nieuws bleek een solocarrière. In februari vorig jaar bracht ze haar tweede plaat uit, het melancholische 'Lonely Boy's Paradise'. Inspiratie haalt ze uit Damon Albarn (Blur, Gorillaz), maar vindt ze ook bij Lana del Rey. Donderdagavond staat ze op Eurosonic, we zijn benieuwd naar wat ze live gaat laten zien. 

Tot slot

We lichtten hierboven enkele namen uit, maar we raden zeker aan om ook shoegaze noisepop band Slow Crush te checken en dan ook de Antwerpse indiepopsensatie High Hi in de agenda te omcirkelen.