22 dec 2020

Vlaamse verpozing in de kerstvakantie

Een aantal tips om deze donkere dagen mee op te lichten

©Tosca Gasparini

Het wordt een onvergetelijke, maar wat kale kerstvakantie. Bij deze enkele tips vanuit Vlaanderen, om de tijd - op een heel fijne manier - mee te verdrijven!

KVS

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg lanceerde een virtueel podium: KVS 24/7. Dit platform herbergt hun voorstellingen on demand. Geniet van de voorstellingen en achtergrondinformatie hoe het jou uitkomt. Verdiep je in het universum errond: neem een kijkje op de wall voor meer achtergrondinfo, ga de bar binnen voor een chat met medebezoekers… De avond is jong, de mogelijkheden oneindig.

De Warmste Belcirkel

Siona, Mirke en Nele van Audiocollectief SCHIK zijn bekend van hun podcasts Bob en El Tarangu. Als er iets is wat zij als geen ander kennen, dan is het wel de kracht van een luisterend oor. En daarom zetten de dames samen met Bond Zonder Naam een hartverwarmende actie op poten. Voor De Warmste Week van VRT Radio 1 bemanden ze vier dagen lang de telefoon en luisterden naar de verhalen van mensen die zich eenzaam voelen.

#CreativeSolitude

Voor jongeren is de tweede lockdown soms een eenzame mentale en emotionele strijd. Choreograaf en theatermaker Zoë Demoustier werkt vaak met creatieve jongeren samen en vroeg hen een brief te schrijven over hun gevoelens. Vanaf 28 december worden hun stemmen gebundeld op de website en Instagram-pagina #CreativeSolitude. Rekto:verso mocht alvast een voorproefje geven.

Wandelen door Brussel met de Beursschouwburg

(Her)ontdek Brussel wandelend via On the go - routes en composities van een reeks Brusselse artiesten. De custom mixtapes, muziek en andere hybride soundpieces zijn geïnspireerd op de plekken en mensen die je onderweg tegenkomt. Van bruisend Beekkant of het Le Brass-moeras tot in Stalingrad of China, langs parken, pleinen, planten, dieren, stemmen en stiltes.

Lockdown Radio vanuit de Bourla

De makers van Toneelhuis geven een inkijk in wat hen bezighoudt, waar ze inspiratie uit putten, waar ze nu aan werken. Soms in de vorm van een gesprek, soms lezen ze fragmenten uit theaterteksten, soms draaien ze plaatjes… Kortom, alles wat radio nu eenmaal doet.

Podium 19

Zeven Vlaamse kunsteninstellingen starten met steun van de Vlaamse regering een nieuwe zender op VRT NU, Proximus en Telenet: Podium 19. De nieuwe zender is vanaf 21 januari te bekijken, zowel op tv als online. Het zal een aanbod brengen van voorstellingen, optredens en concerten uit Vlaamse kunstencentra, zoals De Singel, de AB en de Gentse Opera. Begin januari wordt het volledige zendschema bekendgemaakt.

Online oudejaarsconferences

Zonder komische conference is het jaareinde niet compleet, ook niet in 2020. iPads als publiek, gespecialiseerde platforms en try-outs via chat: Kamal Kharmach, Bert Gabriëls en Stijn Meuris maken er het beste van met livestreams.

Sound of Ghent

Gentse culturele spelers brengen kwalitatieve livestreams tot bij jou in de living. Bij Sound of Ghent bundelen Gentse cultuurpartners hun krachten voor een gevarieerd online aanbod. Geniet thuis voor een zacht prijsje van de beste liveshows, volledig coronaproof én met de beste beeld- en geluidskwaliteit.  

De ochtenddienst

Jaouad Alloul gaat in gesprek met verschillende Vlamingen, waaronder Dalila Hermans, Colin H. Eeckhout en Eppo Janssen (programmeur Pukkelpop). Gesprekken over de muziek die hun leven vormgegeven heeft. Welke nummers hebben hun leven verrijkt? Welke platen zijn voor hen inspirerend, van allergrootst belang of gewoon… Leuk?