13 feb 2023

Portaal OverBruggen is vernieuwd

Alles wat je als kunstenaar en cultuurmaker moet weten om de Vlaams-Nederlandse grens te OverBruggen

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, DutchCulture, het Nederlandse Ministerie van OCW en het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media presenteren OverBruggen, een digitale samensmelting van de Vlaamse en Nederlandse culturele sector. Het platform bundelt informatie van Vlaamse en Nederlandse culturele instellingen en helpt makers bij het on- en offline uitbouwen van hun kunstenaarspraktijk over de grens. Want culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen inspireert, geeft kansen aan nieuw talent en vergroot het bereik en de impact van kunst en cultuur. 

Praktische hulpmiddelen voor toekomstbestendige samenwerking

Internationaal werken in de kunsten is een onmisbaar onderdeel van de praktijk. Het buitenland biedt een andere omgeving met nieuw publiek, nieuwe kennissen en gesprekken en is voor zowel creatie, productie als distributie van belang. Nederland en Vlaanderen zijn buren en vormen één taalgebied. Die geografische nabijheid en gedeelde taal zorgen voor lange en intensieve culturele samenwerking. Toch verloopt die samenwerking niet altijd even gesmeerd. Knelpunten zijn bijvoorbeeld cultuurverschillen en verschillen in culturele(subsidie-)infrastructuur, naast bureaucratische drempels bij wet- en regelgeving.  Daarom delen we de uitkomsten van het OverBruggen-traject, als basis voor verdere, toekomstbestendige samenwerking. Makers vinden hier praktische hulpmiddelen, tips, inspiratie en verdiepende informatie voor huidige digitale projecten of om zich alvast te oriënteren op toekomstige (fysieke) plannen. 

Samenwerking versoepelen
OverBruggen is opgezet om Nederlandse-Vlaamse culturele samenwerking te versoepelen. In 2019 startte het traject met gesprekken met musici, theatermakers, beeldend kunstenaars, designers en architecten om te onderzoeken welke belemmeringen zij ervaren in het oversteken van de grens. OverBruggen.org biedt handreikingen om die belemmeringen te ‘OverBruggen’. 

Zo geeft de Belastinggids Nederland-Vlaanderen antwoord op prangende vragen over BTW, belastingen en sociale zekerheid en filtert de subsidiewijzer relevante Vlaamse, Nederlandse en Vlaams-Nederlandse subsidies. Daarnaast bundelt OverBruggen.org voor het eerst alle informatie over het culturele landschap in beide landen, financieringsmogelijkheden, internationaal werken, Artist-in-Residency plekken en meer, die nuttig is voor Vlaamse en Nederlandse makers die de grens over willen steken.  

Het initiatief werd genomen door het Ministerie van OCW in Nederland en het Departement Cultuur, Jeugd en Media in Vlaanderen, is uitgevoerd door DutchCulture en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en kwam tot stand dankzij vele partners uit het Nederlandse en Vlaamse landschap: Cultuurloket, Kunstenpunt, Cultuur+Ondernemen, Nederlandse Rijksfondsen, het Vlaams Architectuur Instituut, Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland, de Nederlandse ambassade in België, Het Nieuwe Instituut en anderen. Het bundelen van de krachten en delen van expertise maakt OverBruggen.org tot het unieke platform dat het is geworden.

Vervolg
Het portaal is slechts een eerste stap en wordt doorlopend geüpdatet om nieuwe subsidies en andere relevante informatie aan te bieden aan Vlaams en Nederlandse makers.  

Tips?

Missen we een belangrijke bron, artikel, tool of tip? Of ken je een subsidie die niet in de subsidiewijzer te vinden is? Mail dit dan. Het portaal wordt de komende vier jaar doorlopend geüpdatet en we nemen je input graag mee. Je mail kan naar post@dutchculture.nl met als onderwerpregel: OverBruggen