08 sep 2020

Een aanloop naar het nieuwe werk van Ode de Kort

In onze serie En Nu? laten makers zien hoe ze zichzelf opnieuw uitvinden

Voor de serie En Nu? vroegen we ons af waar Ode De Kort in deze periode aan werkt. Haar eerste Nederlandse solopresentatie UU TWOO was in het najaar van 2019 te zien in de Brakke Grond. Nu werkt ze aan twee nieuwe performances en vertelt ze meer over het proces van F’OOT N’OTES.

De elementen O en U

Centraal in Ode de Kort haar werk staan de elementen O en U. De letters ontmoeten elkaar in een dialoog, van script naar lichaam en terug. Meer nog dan op de letters richt De Kort zich op de linguïstische, (typo)grafische en performatieve vragen die ze genereren. Dit proces vertaalt zich in fotografie, installatie, video’s en performances, zoals ook in haar nieuwe werk te zien is. 

(Vervolg) Stappen

Het nieuwe werk van Ode de Kort getiteld F’OOT N’OTES (a rehearsal) bestaat uit meerdere beelden waarop benen, laarzen en komma’s te zien zijn. Deze beelden fungeren als een repetitie voor een nieuwe performance van De Kort. De foto’s bouwen verder op haar eerder werk, en zijn gemaakt via een spiegel in haar atelier. 

Ode: “De (voorlopige) titel van het werk is F’OOT N’OTES (a rehearsal). Een voetnoot is een soort referentie of kleine gedachte; een soort zijsprong onderaan de pagina. Je ziet op de beelden ook alleen de onderkant van mijn benen en mijn voeten, ook ergens “onderaan.”

De komma’s - benen van Ode met rode sokken aan en zwarte laarzen - zijn zowel dramatis personae als typografische elementen. Door de stappen en poses van de schoenen en benen, veranderen deze lichaamsdelen in een karakter. De verschillende componenten zijn zorgvuldig gechoreografeerd en vastgelegd. Ze gaan een dialoog met elkaar aan. 

Ode: “Ik wou eigenlijk al heel lang iets doen met schoenen, en meer specifiek ‘botten’ zoals wij in België zeggen. Door de posities van mijn performance ’Walk with U’ te fotograferen (de fotosculpturen ‘P’OSES’) kwam mijn blik meer en meer ook op mijn schoenen en benen te liggen. De zwarte laars is een rubber object, het is een gegeven iets, net zoals de andere rubberen cirkels en banden, touwen, … in m’n atelier. De laars is dan ook weer net zo goed een L of een J, in frans: elle (zij), je (ik), daar zit het idee van ik en de ander weer in. De botten zijn soort van stand-ins.”

En nu verder?

Naast dit proces is Ode de Kort voorlopig bezig aan twee nieuwe performances. 

Eén daarvan zal doorgaan in Riga in oktober, in het Lets Nationaal Kunstmuseum met de groepstentoonstelling ‘On Photographic Beings’ met twee andere kunstenaars Evy Jokhova en Tom Lovelace, gecureerd door Paulius Petraitis. Daar zal ze solo een performance uitvoeren. 

Volgend jaar in juni staat een solo project in De Warande in Turnhout op de agenda, waar ze twee ruimtes ter beschikking heeft, waaronder een theaterzaal. Ze plant om hiervoor een performance te maken met meerdere mensen. Een installatie met beweging.

Meer info over Ode de Kort

de Brakke Grond vraagt zich af: En nu?

Met de serie "En nu?" geven we een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze tijd. Wat voor soort werk staat er op stapel, en welke creatieve manieren hebben zij bedacht om dit met hun publiek te delen?

Ga mee op ontdekkingstocht naar een mogelijke post-pandemische kunstwereld, met iedere week een nieuwe online aflevering waarvan de makers zelf de vorm bepalen.