01 jul 2020

Corona documentatiedrang van Robbert&Frank Frank&Robbert

In onze serie "En Nu?" laten makers zien hoe ze zichzelf opnieuw uitvinden

Multidisciplinair kunstenaarscollectief Robbert&Frank Frank&Robbert maakten tijdens de lockdown een zestigtal digitale lijntekeningen, om de wereld tijdens deze bijzondere maanden te documenteren.

Robbert&Frank Frank&Robbert is actief op de grens tussen beeldende kunst, theater en performance in de openbare ruimte. Ze werken aan een kleurrijk en veelzijdig oeuvre waarbij wisselende machtsverhoudingen, humor en de spelende mens centraal staan. In het kader van onze serie "En Nu?" tonen we een selectie van de digitale lijntekeningen die zij maakten tijdens de lockdown. 

"En nu? De wereld kwam abrupt tot stilstand. Afstand bewaren, handen ontsmetten en thuis blijven. De afgelopen maanden waren bijzonder. De roep naar rekkenvullers zorgverleners en pakjesbezorgers was nog nooit zo groot. En tussen alle paniek leken de mensen ook tijd te vinden voor cultuur. Kunstbelevenis bleek én blijkt een manier om zowel te ontspannen als aan een vorm van zingeving te doen. Vanuit Robbert&Frank Frank&Robbert documenteren we de wereld (én bijgevolg ook onze eigen kunstpraktijk) al enkele jaren. Tot voor kort deden we dat aan de hand van foto- en videomateriaal. Sinds 2015 doen we dat aan de hand van digitale tekeningen. En dat hebben we tijdens de COVID-lockdown ook blijven doen." 

"We creëerden een zestigtal lijntekeningen. Dat deden we omdat we er de tijd voor hadden - ook wij zaten thuis (én tekenen is fijn). Af en toe drukten we een tekening af en hingen die aan de venster. Tot de venster vol hing en het voorraam een soort vitrinetentoonstelling werd. Met succes want dagelijks bleven gemaskerde mond-kap-mensen staan om anoniem de werkjes te bekijken."

"Onze documentatie-drang leek trouwens zinniger dan ooit. De pandemie zorgde voor uitzonderlijke en dramatische situaties en iemand moet die gewoon vatten, bijhouden voor later… Dit proces is ook niet nieuw; denk aan de grottekeningen van Altamira en Lascaux of de gigantische gekapte wanden in Egypte en het Oude Summerië. De onderwerpen zijn steevast dezelfde: of ze beelden de dagdagelijkse dingen uit… Of, ze documenteren een unieke gebeurtenis: een vallende ster of een meteoriet of een uitzonderlijke droogte of zelfs een ziekte. Vanuit dit perspectief hebben we Frank&Robbert dan ook een aantal unieke / aangrijpende COVID-19 taferelen proberen te vertalen in onze eigen beeldstijl. Het is een beeldstijl die een beetje vreemd aanvoelt. Dit komt voornamelijk door 
ons consequent doorgedreven misbruik van het software programma Word. Door het plaatsen van welgekozen anchorpoints tekenden wij tot voor kort al ons digitaal materiaal louter in tekstverwerker. Vandaar de ietwat gekke afmetingen en verhoudingen. Sinds kort schoolden we onszelf om en ruilden Word in voor Illustrator of Affinity Designer."

"De tekeningen die we maken krijgen steevast een eigen lotsbestemming. Het kan even duren, maar vroeg of laat monden ze uit in iets nieuw… In het recente verleden transformeerden we enkele tekeningen al in kleitabletten én een 22 meter lange muurtekening. Recent werd er zelfs eentje omgezet in textiel (door de mama van Frank). Voorlopig nog zonder specifiek doel. Speciaal voor de Brakke Grond gingen we aan de slag met kleur en hebben we geprobeerd om een soort ritme te krijgen in de selectie. Zo staan de tekeningen minder op zichzelf en evoceren ze meer een soort abstract narratief te vormen."

En wie een tekening in de vorm van een kleitablet of een muurtekening in het echt wil zien, dan kan dat! In Be-Part, Waregem, loopt nog tot eind november de solo tentoonstelling BREADCRUMBS van Frank&Robbert. In Eindhoven te lxhxb opent op 12 juli het project NARRATIVES met een tijdelijke in-situ ingreep die ook de brug maakt naar de coronatekeningen.

In februari 2021 zal werk van Robbert&Frank Frank&Robbert te zien zijn in de Brakke Grond tijdens Beyond the Black Box.

Meer over Robbert&Frank Frank&Robbert

de Brakke Grond vraagt zich af: En nu?

Met de serie "En nu?" geven we een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze tijd. Wat voor soort werk staat er op stapel, en welke creatieve manieren hebben zij bedacht om dit met hun publiek te delen?

Ga mee op ontdekkingstocht naar een mogelijke post-pandemische kunstwereld, met iedere week een nieuwe online aflevering waarvan de makers zelf de vorm bepalen.