16 jun 2020

Het creatieve proces van Chibi Ichigo

In onze serie "En Nu?" laten makers zien hoe ze zichzelf opnieuw uitvinden

Foto: Yaqine Hamzaoui

Het 22-jarige opkomend Brussels hiphop talent Sabina Nurijeva, beter bekend als Chibi Ichigo, neemt ons mee in haar eerste week na de lockdown. Ze vertelt over haar creatieve process tijdens de lockdown, het maken van nieuwe muziek en de uitdagingen die de afgelopen tijd met zich meebracht.

Afgelopen maart vond Grasnapolsky plaats, waar de Brakke Grond samen met het festival een serie Vlaamse artiesten neerzette. Een van die acts was Chibi Ichigo (Japans voor ‘kleine aardbei’) die sinds vorig jaar in Vlaanderen hoge ogen gooide met haar verfrissende hiphop sound. Kort daarna werd de lockdown afgekondigd in België en was ze noodgedwongen aan huis gekluisterd. Ze werkte aan nieuwe muziek en bracht ondanks de thuisquarantaine onlangs haar single Poka uit.

De Brakke Grond vroeg haar om haar werkproces in quarantainetijd te delen: waar liep ze tegen aan? Wat maakte ze nu, anders dan in ‘gewone tijden’? Kreeg ze nieuwe inspiratie? Of juist niet? Chibi maakte een vlog om ons mee te nemen in een week uit leven, de eerste week van versoepelingen, de eerste week dat ze weer naar buiten durfde en ging.

Na haar vlog spraken we Chibi nog kort

V: Hoe ging het vloggen? Kun je osn wat meer vertellen over het proces, ging het je makkelijk af?
A: Het maken ging eigenlijk wel vrij vlot. Dacht dat het veel moeilijker ging zijn, maar dat viel mee. Het werd ook steeds comfortabeler. Het was wel veel, in het begin had ik soms meer dan vijftig keer nodig om een take goed te filmen, dat ik het niet awkward vond en hem meteen weg wilde gooien.

Ik zeg in de blog trouwens dat het vrij vlot is gegaan met een schrijfblok. In plaats van op een telefoon. Is eigenlijk een grote leugen die ik mezelf wijsmaak. Via gsm gaat een stuk vlotter. Dat was grappig om terug te zien bij het editten. Dat - het editen - ging trouwens heel gemakkelijk, dacht van tevoren dat ik daar misschien veel tijd aan kwijt zou zijn.

V: Waar liep je zoal tegenaan tijdens de lockdown? 
A: Het enige waar ik écht écht tegenaan liep was hygiëne. Ik heb last van een obsessief-compulsieve stoornis, waardoor ik tegen dingen aanloop en bijvoorbeeld sommige dingen niet durf aan te raken. Tijdens deze quarantaine werd dat heftiger door corona. Heel heavy mentaal. Dingen die ik in de supermarkt kocht waste ik daarna opnieuw af, roltrappen of liftknoppen raak ik nu echt niet aan. Dat maakt de afgelopen tijd erg zwaar en stressvol. Ik vind het ook goed om dat te delen zodat mensen die daar ook mee te maken hebben weten dat ze niet alleen zijn. Ik denk dat dit ook nog lang zal doorwerken in mijn dagelijks leven.

V: Hoe heb je de hele corona periode verder ervaren so far?
A: Eigenlijk heb ik de hele quarantaine periode ook bijna niemand gezien, pas sinds de week van de vlog weer wat meer mensen getroffen. Pas bij het maken van de vlog ging ik naar buiten, daarvoor zag ik alleen mijn vriend met wie ik samenwoon.

Ik heb vooral heel veel aan mijn muziek gewerkt. Er komt een nieuw project aan wat ik samen met Umi maak. Eind dit jaar zal dat uit komen en het heeft echt een hele nieuwe sound. En volgende week (25 juni) komt mijn nieuwe single uit.

"Eigenlijk heb ik de hele quarantaine periode ook bijna niemand gezien, pas sinds de week van de vlog weer wat meer mensen getroffen."

V: Kan je wat meer vertellen over het nummer dat je uit gaat brengen?
A: Het is een vervolg op Poka, mijn laatste single en onderdeel van een EP die in de zomer uit zal komen. Het gaat over het moment wanneer je een keuze hebt gemaakt dat je eigenlijk niemand mag blamen. Dingen loslaten. Het is net zoals Poka Nederlands en Russisch. Voor de Russische teksten en invloeden werk ik samen met mijn mama.

V: Hoe ging het proces van maken in de studio?
A: Ik heb samengewerkt met Umi (producer). En eigenlijk heb ik ook geen andere producers kunnen zien de afgelopen periode. Met Umi heb ik aan mijn nieuwe project gewerkt, wat dus eind van dit jaar uitkomt. Het is echt anders geworden dan wat ik normaal maak, het is deze keer geen hiphop of alleen rap, maar veel meer dan dat. Ik vind het belangrijk om uit mijn comfortzone te raken. Hoe meer ge uit uw comfortzone gaat - dan ziet u groei in uw proces.

V: En tot slot. Hoe gaat het met borduren?
A: Haha. Ik heb eigenlijk niet meer aan het borduren gewerkt. Niet genoeg gepusht om verder aan te werken. Maar er is nog genoeg tijd, dus verwacht dat ik het op termijn wel weer oppak.

Foto: Yaqine Hamzaoui
Foto: Yaqine Hamzaoui

Meer over Chibi Ichigo

de Brakke Grond vraagt zich af: En nu?

Met de serie "En nu?" geven we een kijkje in de hoofden van Vlaamse muzikanten, theatermakers en kunstenaars en hoe zij zichzelf opnieuw uitvinden in deze tijd. Wat voor soort werk staat er op stapel, en welke creatieve manieren hebben zij bedacht om dit met hun publiek te delen?

Ga mee op ontdekkingstocht naar een mogelijke post-pandemische kunstwereld, met iedere week een nieuwe online aflevering waarvan de makers zelf de vorm bepalen.