16 jun 2020

Besmette Stad

Meer dan zestig Vlaamse en Nederlandse kunstenaars geven, geïnspireerd op Paul van Ostaijens Bezette Stad, een artistiek antwoord op de coronacrisis.

Na de Eerste Wereldoorlog schreef Paul van Ostaijen zijn internationaal vermaarde dichtbundel Bezette Stad. Nu, een eeuw later vraagt de Buren met het multimediale project Besmette Stad ruim zestig Nederlandse en Vlaamse kunstenaars een artistiek antwoord te geven op de coronacrisis.

Samenwerking met deBuren

De Brakke Grond is inhoudelijk partner binnen het muzikale luik van Besmette Stad en voegde o.a. FULCO, Jaouad Alloul, Neil Akenzua en Willy Organ toe aan het project.

Bezette Stad

Honderd jaar geleden verwerkte de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen vanuit een zelfgekozen quarantaine in Berlijn zijn ervaringen van de Eerste Wereldoorlog in Bezette Stad. De bundel is vooral bekend van slogans als ‘Boem paukeslag’ en van beelden zoals het woord ‘zeppelin’ in de vorm van een zeppelin. Zijn bundel geldt internationaal als een van de belangrijkste modernistische literaire werken en verscheen in meerdere talen. Nu een groot deel van de wereld door het coronavirus in lockdown zit of langzaam er weer uitkomt, roept zijn avant-gardistische meesterwerk veel herkenning op. Onze stad is niet bezet, maar wel besmet. De straten zijn weer leeg en we ervaren aan den lijve hoe kwetsbaar ons bestaan eigenlijk is.

Bezoek de Besmette Stad

De Besmette Stad werd op maandag 8 juni officieel digitaal geopend door ministers van Cultuur Jan Jambon (VL) en Ingrid van Engelshoven (NL).

Naar de Besmette Stad

Besmette Stad

In het multidisciplinaire project Besmette Stad van deBuren, geven meer dan zestig kunstenaars antwoord op de vragen die ook aan de basis lagen van Paul van Ostaijens meesterwerk. We volgen de chronologie van Bezette Stad en vragen ons af hoe wij ervoor staan aan het begin van het derde decennium van de eenentwintigste eeuw. Hoe weerstaan we het woekerende virus dat onze maatschappij zo plots en zo snel in haar voegen doet kraken? Hoe komen we uit deze crisis en waar verlangen we dan het meest naar?

Leesateliers

Het ontstaan van deze grootschalige artistieke vertaalslag kan iedereen mee volgen in de virtuele leesateliers Bezette Stad/Besmette Stad. Live vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen gidst biograaf Matthijs de Ridder de kunstenaars en geïnteresseerde deelnemers gedicht per gedicht doorheen de bundel. Want wat staat er precies in die gedichten? Hoe actueel zijn ze? En hoe inspireert het de kunstenaars die ermee aan de slag gaan?

Bekijk de site van de deBuren voor meer informatie over en tickets voor de leesateliers.