07 mei 2020

Vlaamse kunst in quarantaine

Een overzicht van Vlaamse online kunst en cultuur initiatieven

Beeld door Wouter Andeweg

Nu de deuren van culturele instellingen gesloten zijn, podia leeg en concertzalen stil blijven ontstaan er online steeds meer mooie en interessante initiatieven om toch van kunst en cultuur te kunnen genieten. Wij houden een overzicht bij van Vlaamse initiatieven die ons zijn opgevallen.

1 juni 2020: Nu de culturele instellinge weer langzaam de deuren openen sluiten we dit overzicht. Hou onze website, social media en nieuwsbrief in de gaten om op te hoogte te blijven van ons programma.

Hendrik VI & Margaretha di Napoli – Tom Lanoye / D’ HAUS

Door: Etcetera

Etcetera presenteert een gloednieuwe theatertekst van taalgrootmeester Tom Lanoye. Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte de Vlaamse schrijver het tweede deel van zijn iconische marathonbewerking "Ten oorlog" (1997). Dit nieuwe stuk, "Hendrik VI & Margaretha di Napoli", ging op 14 december 2019 in première in Duitsland maar kan nu niet meer opgevoerd worden. Daarom brengen ze nu de volledige theatertekst van dit veelgeprezen koningsdrama, waarin o.a. de monsterlijke Richard III nóg deerniswekkender is geworden, gewoon naar je scherm. Veel leesplezier!

Lees meer en download de tekst

Toneelhuis wordt Huistoneel

Door: Toneelhuis

Een theater kan niet zonder haar publiek, ook niet als de zalen noodgedwongen leegstaan. Daarom zoeken de makers van het Toneelhuis ons op vanuit hun schuiloorden. Ze spinnen vanuit hun huizen lange, onzichtbare draden tot bij ons, met verhalen, gedichten, gedachten en beelden. Zo wordt Toneelhuis voor even Huistoneel. Onder andere Vlaamse Klepper Benjamin Verdonck maakte nieuw Quarantaine-werk vanuit zijn huis in Kapellen. Geniet ervan!

Ga naar Huistoneel

Beleef M Digitaal

Door: Museum M Leuven

Museum M in Leuven, onze samenwerkingspartner voor de o.a. de expositie van Jim Campers in 2018, doet er alles aan om de beleving van het Museum digitaal te ervaren. Loop virtueel door de expositieruimtes, luister naar hun podcast “Klinkt als Kunst” of lees hun splinternieuw magazine M online. Voor de kinderen geven ze elk week een kunstblaadje uit met opdrachten om zelf de handen uit de mouwen te steken!

Bezoek Museum M digitaal

Café Quarantaine

Door: Studio Brussel

Nu de podia leeg blijven zendt Studio Brussel meerdere keren in in de week avond in het zeer gezellige online Café Quarantaine live shows uit van wisselende gasten. Afgelopen weken zag je onder meer Compact Disk Dummies, Black Mamba en Selah Sue.

Ga naar Café Quarantaine

WIELS FROM HOME

Door: WIELS

WIELS lanceert vanaf deze week een lockdown-filmprogramma! Het idee: een stukje WIELS bij jou brengen door middel van een gecureerde videoselectie van kunstenaars die tentoonstellingen hadden of in residentie waren in ons kunstcentrum. Tot het einde van de Belgische lockdown deelt WIELS elke dinsdag twee video's op Vimeo.

Ga naar WIELS FROM HOME

Podium Aan Huis

Door: Cultuurconnect

Podium Aan Huis is een tijdelijk platform met een bundeling van podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel voor jong en oud. Dagelijks komen er nieuwe voorstellingen bij. Door de coronacrisis is de magie van de live beleving even onbereikbaar. Honderden voorstellingen zijn geannuleerd nu cultuurhuizen moeten sluiten. Via dit platform kan je tijdelijk toch genieten van straffe podiumvoorstellingen. Na de coronamaatregelen hopen we iedereen massaal in de zalen terug te zien.
Dit platform is een initiatief van Cultuurconnect, in samenwerking met gezelschappen en cultuurhuizen. Cultuurconnect ondersteunt cultuurhuizen, bibliotheken, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven in hun digitale innovatie en dienstverlening.

Ga naar Podium Aan Huis

AB Canapé

Door: Ancienne Belgique

Nu binnenblijven de boodschap is deelt het legendarische Brusselse podium Ancienne Belgique dagelijks concertopnames uit hun gigantische database. Zo kun jij binnenblijven en toch van concerten genieten. 

Ga naar AB Canapé

Oerklassieker Odysseus in 25 delen

Door: KVS Brussel

Drie jaar terug bracht de KVS de Odysseus op de planken, in een gloednieuwe bekroonde vertaling van dichter Patrick Lateur. Duizenden mensen kwamen kijken en luisteren. Meer dan 25 acteurs zwoegden op de verzen van deze klassieker van Homerus. Nu, voor wie wil, zijn deze zangen gebundeld en te zien op de facebookpagina van de KVS. Dein rustig mee op de zwerftocht van Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog en zijn thuiskomst op het eiland Ithaka.

Bekijk de serie 

#defakkel

Door: Trix Antwerpen

Er loopt een vuurtje door het Belgische muzieklandschap. Gestart door Trix Antwerpen wordt #defakkel doorgegeven van artiest aan artiest. Elke avond om 19:00 covert een Belgische muzikant een andere en geeft zo de fakkel door. De fakkel is inmiddels al een indrukwekkend aantal woonkamers gepasseerd.

Bekijk alle covers

Welke KOE-speler ben jij?

Door: De KOE

De KOE, één van onze Vlaamse Kleppers, heeft eindelijk een antwoord op de vraag die we onszelf allemaal wel eens gesteld hebben: welke KOE-speler ben ik? Ontdek met wie jij het meeste gemeen hebt: Willem de Wolf, Peter Van den Eede of Natali Broods! Doe de quiz vóór 26 april en maak kans op een mooie prijs: het bijzondere KOE DOET BOEK dat zij vorig jaar uitbrachten ter ere van hun 30 (ja 30!) jarige bestaan.

Ga naar de quiz