Festival 
18 jan 2023

ESNS 2023

Wat voor mooie tips heeft onze muziekprogrammeur voor Eurosonic Noorderslag?

MEYY - © Michael Smits

Na twee jaar alleen digitaal artiesten te spotten tijdens Europa’s grootste showcasefestival Eurosonic Noorderslag, is dit jaar weer voor het eerst een live editie. Onze programmeur Daniël de Keizer zakt af naar Groningen en tipt ons Vlaamse namen om in de gaten te houden.

Bolis Pupul

"Het is geen toeval dat de muziek van Bolis Pupul klinkt zoals die klinkt. Geboren in België uit een Chinese moeder en Belgische vader en opgegroeid in Gent, is de muziek van Bolis een vreugdevolle interculturele mix. “Door breedbeeldelektronica – denk aan vroege Mr Fingers-achtige techno en het uitbundige mens-machine-minimalisme van Yellow Magic Orchestra – te mengen met de hartelijke en ondeugende naïviteit van de Belgische New Beat, is Bolis’ unieke geluid tegelijk speels, emotioneel, onverbiddelijk en teder”, zo valt te lezen in zijn biografie. Ik vond zijn liveshow al heel sterk, wat ook niet gek is dankzij zijn samenwerking met compagnon Charlotte Adigery in hun gelijknamige duo. Die pakten met ‘Topical Dancer’ al alle jaarlijstjes in, maar ook met zijn vinyl 12” duo-single ‘Neon Budha’, gelost op DeeWee, maakte hij indruk. Gaat dat zien in Groningen!"

Dienne

"Dienne is een Belgische componist, zanger en multi-instrumentalist. Ze bouwt liedjes en soundscapes met beelden en verhalen die achter haar ogen spelen. Ze begon met de hobo als kind, daarna voegde ze piano en fluit aan haar repertoire toe. Vervolgens produceerde ze later soundtracks voor theater- en dansvoorstellingen. Haar debuut ‘Addio’ verscheen op 26 augustus op ‘Other People’, het label van Nicolas Jaar. Ik zag haar in Brussel tijdens FiftyLab en snapte wel waarom heel veel mensen haar een grote toekomst toedichten. Zou zo maar eens dé verrassing kunnen zijn van het festival."

ILA

"ILA is de bijnaam van singer-songwriter Ilayda Cicek. Haar breekbare liedjes brengt ze samen met drummer Cas Kinnaer en gitarist Sam Smeets op het podium. Sinds hun release in 2021 van Felt, hun donkerste album tot nu toe, won ILA De Nieuwe Lichting en stonden ze op Grauzone Festival, waar we haar programmeerden. Nu dus in Groningen, erg sterke liveshow, verwacht dat ze komend jaar in Nederland ook stappen zal zetten."

ILA -  © Francis Vanhee
ILA - © Francis Vanhee

Kids With Buns

"Teksten uit dagboeken, gitaarakkoorden gecomponeerd in slaapkamers, liedjes die jarenlang opgekropt zijn; Amber en Marie durfden hun muziek pas te delen toen ze respectievelijk 19 en 21 jaar oud waren, toen Kids With Buns uit hun slaapkamer het podium op stapte. Ze graven diep in hun psyche en persoonlijke ervaringen en zetten hun oprechte gevoelens minutieus om in muziek. Ze wonnen De Nieuwe Lichting 2021, (prestigieuze popmuziekwedstrijd van Studio Brussel) en brachten in april 2022 debuut-EP ‘Waiting Room’ uit, verwijzend naar de lockdown. We programmeerden hen al op Grasnapolsky (die editie ging helaas niet door), vervolgens stonden ze op Hit The City waar ze de Altstadt stil kregen. Maakten al mooie stappen in Nederland en zullen dat zeker ook na Eurosonic blijven doen."

Kids With Buns
Kids With Buns

Lander & Adriaan

"Lander & Adriaan is een Belgisch duo met drummer Lander Gyselinck (Stuff., Beraadgeslagen, LABtrio) en Adriaan Van de Velde (Pomrad, Mauro Powlowski, J. Bernardt). Hun gemeenschappelijke voorliefde voor gelikte digitale synths en underground dansmuziekgenres uit de jaren 90 bracht hen samen om tijdens de allereerste lockdown in 2020 onder te dompelen in symbiotische jams.

Na een aantal zeer succesvolle concerten onder de radar namen ze in de zomer van 2021 een album op dat in het voorjaar van 2022 uitkwam.

Hun zacht gestoorde mash-up van dansmuziekgenres uit de jaren 90, zoals Chicago juke, Detroit techno, UK-Funky, Classic rave, melige jazzfusion en alledaagse jazz-impro, brengt je naar een aangenaam gestoord rijk van onschuldige genoegens, pure gekheid en pure opwinding. Ook voor pop liefhebbers is deze jazz een schot in de roos!"

Lander & Adriaan - © Tina Herbots
Lander & Adriaan - © Tina Herbots

MEYY

"Een mix van r&b en pop maakt MEYY, die we afgelopen najaar op Hit The City cureerden. Een internationale sound, een sterke debuut EP met ‘Neon Angel’ en een live show die we steeds beter zagen worden, zie ik haar wel de nodige indruk maken tijdens Eurosonic."

MEYY - © Michael Smits
MEYY - © Michael Smits

M I M I

"En tot slot, M I M I. Ze woont de afgelopen jaren in Brussel en maakte al indruk op festivals als Dekmantel en Horst. Haar sets zijn spannend, erg benieuwd naar haar plannen voor haar show in Groningen. Voor een popfestival een wat vreemde eend in de bijt, maar ik ben vol vertrouwen dat ze zeker indruk gaat maken binnen het elektronische en alternatieve popcircuit."

M I M I
M I M I