01 jan 2023

Uitzonderlijk goede voorjaarshoningoogst

Door een zachte winter en een relatief warm voorjaar is de oogst uitzonderlijk goed. Koop het nu aan het onthaal van de Brakke Grond

De bijenvolken van De Mokumse Stadsimkerij die op het dak van De Brakke Grond staan hebben in 2022 een vroege start gemaakt door de zachte winter en het relatief warme voorjaar. Dit zorgde voor een uitzonderlijk goede voorjaarshoningoogst.

Normaal gesproken blijft er niet zoveel honing over dus houden de bijen de honing zelf, de honing is immers hun voedsel en in het voorjaar groeien de bijenvolken snel en hebben daarom best wat voedsel nodig, maar nu was er zoveel dat we mochten meegenieten. In voorjaarshoning zit wat meer glucose dan fructose waardoor de zoetheid anders is dan van zomerhoning en ook de honing wat sneller kristalliseert. Je kunt de honing makkelijk weer vloeibaar krijgen door de pot au bain marie te verwarmen in warm (niet kokend) water of op de verwarming te zetten en door te roeren. Zet hem nooit in de magnetron en verwarm hem niet boven de 40 graden want dan gaan alle waardevolle enzymen kapot.

De zomerhoning viel in 2022 wat tegen. Door de droogte kwam er veel minder binnen dan normaal en was de honing pas laat klaar. Omdat de bijen tijdelijk moesten verhuizen was het spannend of de honing wel op tijd klaar was. De honing van 2022 is dus voor een deel voorjaarshoning, en voor een deel zomerhoning.

Te koop voor €5 aan het onthaal van de Brakke Grond