Interview 
07 dec 2022

Een blik op verandering op het RIGHTABOUTNOW Festival

Kort de diepte in met Oriana Ikomo en Miss Angel.

Oriana Ikomo en Miss Angel

"Liefde en empathie zijn zo belangrijk. Ik denk dat een hoop van de problemen in de wereld ontstaan uit een gebrek aan empathie voor de medemens.”

Op het RIGHTABOUTNOW Festival wordt de Brakke Grond het klankbord voor verandering van onze tijd; twee dagen lang laten verschillende kunstenaars, musici en dansers hun werk zien waarin de weerspiegeling van transitie zichtbaar, voelbaar of hoorbaar wordt gemaakt. We zijn dan ook uit een wereldwijde pandemie gekropen, begeven ons in een globale wervelwind van protest en een alsmaar sneller veranderende aarde. Hoe krijgen we nog grip op deze verandering, en hoe gaan we daar als mensen mee om? We spraken met zangeres Oriana Ikomo en rapper Miss Angel over hoe zij verandering omarmen en onderdeel maken van hun werk.

Door Kiriko Mechanicus

ORIANA IKOMO

Oriana Ikomo is een Brusselse muzikant en performer. Haar muziek is een eclectische mix tussen R&B, soul, elektronische muziek en jazz. Met haar dromerige stem voert ze je mee naar haar wereld van mystiek, liefde, zelf acceptatie en black pride.

Hey Oriana, wat is volgens jou de grootste verandering van onze tijd?

“Sowieso het internet, in goede en slechte zin. Enerzijds zorgt het ervoor dat we snel overprikkeld raken. Het is mij ook vaak ‘te veel’, dan moet ik echt even m’n mobieltje wegleggen. Maar anderzijds denk ik dat sociale media ervoor heeft gezorgd dat mensen hun ogen wel moeten openen voor bepaalde zaken in plaats van ze te negeren. De BLM-beweging had bijvoorbeeld niet dezelfde verandering met zich meegebracht zonder sociale media, en als ik voor mezelf spreek: veel van de belangrijkste dingen in mijn leven heb ik niet op school geleerd, maar van de mensen om mij heen en van het internet.”

En hoe manifesteert dit dan in jouw werk?

“Ik schrijf liedjes vanuit het perspectief van wie ik ben. Mijn werk is natuurlijk te zien op het internet, en ik denk dat representatie van vrouwen die er uitzien zoals ik echt heel erg belangrijk is. Toen ik jong was zag ik op tv niemand die op mij leek, toen moest ik het allemaal zelf uitzoeken. Daar komt nu verandering in, maar nog steeds is ‘diversiteit’ een heel eentonig beeld van schoonheidsidealen. Ik heb bijvoorbeeld een clip gemaakt waar mijn eigen moeder en mijn nichtjes in zitten. Dat zijn vrouwen die je niet zo snel op een scherm zou zien. Dát verschil, om jezelf fictief te kunnen identificeren aan iemand, vind ik heel belangrijk. Het is noodzakelijk om voor mensen zoals ik te geloven dat ze mooi zijn.”

En wat ga je ons tijdens het RIGHTABOUTNOW Festival laten zien?

“Ik kom optreden met mijn band! Ik heb net een nieuw album, met de titel ‘THE LOVE I HAD’. Het zijn allemaal nummers die ik in de afgelopen twee jaar heb gemaakt over liefde. Ik ben echt een cringy persoon op dat vlak, haha. Het zijn niet allemaal nummers over mijn ex hoor, het gaat over liefde in de breedste zin van het woord: over hoe je van jezelf kunt houden, liefde naar elkaar, de verschillende fases van verliefd zijn, maar ook over liefde van mijn ouders, en woorden die ik graag had willen horen als jong zwart meisje. Liefde en empathie zijn zo belangrijk. Ik denk dat een hoop van de problemen in de wereld ontstaan uit een gebrek aan empathie voor de medemens.”

© Agneskena
© Agneskena

Miss Angel

Miss Angel is een Antwerps icoon die de hedendaagse rapscene op z'n kop zet. Als vrouwelijke MC, performer en artiest breekt ze alle normen in de hip hop en rapt ze over haar eigen leven, haar vrouwelijkheid en self empowerment.

Miss Angel! Wat is volgens jou de grootste verandering van deze tijd?

“De grootste verandering? Dat we voelen dat het einde nabij is! Alles voelt heel duidelijk, toch? Het is helder waar we met z’n allen naartoe gaan: oorlogen, alle crisissen, de protesten... Ons leven hier is zo goed, en we kunnen niet meer wegkijken hoe het gaat met mensen in de andere delen van de wereld. Het is soms moeilijk om positief en gemotiveerd te blijven wanneer je dat allemaal ziet. Als ik bijvoorbeeld kijk naar wat er gebeurt op de straten van Iran, hoe kan ik daar niet bij stilstaan?”

En hoe ga jij daar als rapper mee om?

“De muziek die ik maak is niet per se activistisch, maar ik breng wel awareness met wat ik doe. Self empowerment betekent alles voor me. Het belangrijkste is dat je jezelf uphyped en dat je gelooft in jezelf, want niemand anders gaat het voor je doen. Die boodschap reflecteert ook in het geluid van nu. Als vrouw en als rapper maak ik mezelf luid. Weet je, man of vrouw, ik rap je gewoon onder de tafel. Waar ik ook heen ga, neem ik m’n female gang mee: m’n manager is een vrouw, m’n dansers zijn vrouwen, m’n camera persoon is een vrouw, en m’n stylist en m’n DJ ook. We laten ons niet klein houden.”

En krijgen we daar ook een sneakpeak van tijdens jouw optreden in de Brakke Grond?

“Sowieso! De Miss Angel show is full energy, exciting, het brengt je op nieuwe hoogtes. Het wordt waarschijnlijk een van de beste shows die je ooit gaat zien! Het is een show waarin ik mezelf ben, zonder pardon. Ik heb het ene na het andere nummer over self empowerment, wat het betekent om een vrouw te zijn, life in general, en nog zoveel meer. M’n laatste single Big Steppa is daar een goed voorbeeld van. Niemand doet wat ik doe. Ik rap anders, snap je. Grilled Miss Angel vibe. Ik ben een female legend!”

© JeanPaul Paula
© JeanPaul Paula

RIGHTABOUTNOW Festival 2022