Coproductie 
10 jun 2022

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 van start

Doe mee! Jonge kunstcritici tot 35 jaar worden van harte uitgenodigd om hun essay of recensie in te zenden.

Ben je < 35 en schrijf je over hedendaagse beeldende kunst? Stuur je stuk in en ding mee naar De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandse taalgebied. Deelname is mogelijk in twee categorieën: Essay en Recensie. Daarnaast kunnen deelnemers inzenden voor de aanmoedigingsprijs Innovatieve kunstkritische praktijken. Uitgebreide ervaring is niet vereist. 

Initiatiefnemers

De prijs is een initiatief van Mondriaan Fonds, de Appel arts centre, Kunstinstituut Melly, Stedelijk Museum, Van Abbemuseum, M Leuven, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Mu.ZEE en Z33 Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. Met de prijs willen de organisatoren investeren in de toekomst van een hoogstaand Nederlandstalig kunstdebat dat, zonder verlies van kwaliteit, ook toegankelijk is voor lezers met minder expertise van hedendaagse beeldende kunst.

Kunst is een levend wezen

Als startschot voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 staat auteur Munganyende Hélène Christelle stil bij het inzicht dat de kritiek die we leveren op kunst begint bij de vraag van wie en voor wie die kritiek is.

Lees het artikel via knack.be

Winnen

Naast een geldprijs van € 3.000 in de categorieën Essay en Recensie krijgen de hoofdprijswinnaars een persoonlijke mentor aangeboden die hen een jaar lang zal begeleiden bij het schrijven en realiseren van nieuwe kritieken. Daarnaast worden praktische beloningen beschikbaar gesteld door de partners van de prijs – in de vorm van bijvoorbeeld een begeleidingstraject, een publicatiemogelijkheid of een gerichte schrijfopdracht. Winnende teksten worden gepubliceerd in samenwerking met de mediapartners en gebundeld door de Prijs van de Jonge Kunstkritiek.

Doe mee

Deelnemen aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2022 kan door je inzending te mailen naar inzending@jongekunstkritiek.net. De deadline voor inzendingen is 1 september 2022.

De initiatiefnemers roepen op tot bijdragen die getuigen van het vermogen om op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen. Deelnemers kunnen inzenden in de categorieën Essay, Recensie en Innovatieve kunstkrtitische praktijken.

Inzendingen worden beoordeeld op stijl, coherentie, opbouw, (contextuele) informatie en toegankelijkheid. Gezocht wordt naar inzendingen die op een genuanceerde en verdiepende manier een kritische mening uitdragen en voor zowel een vakpubliek als een bredere groep lezers duiding en betekenis geven aan hedendaagse ontwikkelingen in de beeldende kunst.
De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek hecht belang aan diversiteit in de breedste betekenis. Beoordeling en selectie van de prijs gebeurt op basis van geanonimiseerde teksten.

Meer informatie over de categorieën en de prijzen, en het volledige overzicht met alle criteria, voorwaarden en inzendingseisen vind je via www.jongekunstkritiek.net