Interview 
12 mei 2022

De stadsfanfare 't AKKOORD

Wij zijn jarig en trakteren!

Tijdens feestweekend Fier als een gieter toveren we de Nes op zondag 22 mei om tot een heus buurtfeest. Op ons Brakke Buurtfeest kan je genieten van Vlaamse lekkernijen en live muziek van de fanfare. We spraken met Sarah Van Impe van de stadsfanfare ‘t AKKOORD uit Borgerhout.

Door Naomi van Binsbergen en Nieke Nevelsteen

---

"Iemand beschreef de fanfare als een warm dekentje. Het is een zorgzame groep, waar er veel zorg wordt gedragen voor elkaar én het is ook heel plezant."

Sarah Van Impe

De stadsfanfare ‘t AKKOORD

“De fanfare is opgericht in 2011 en bestaat uit een niet zo klassieke fanfare bezetting. We hebben blazers, typische hout- en koperblazers, maar ook twee gitaristen die versterkt zijn met een grote blaas megafoon, en vooral de percussionisten hebben een speciale instrumentarium - instrumenten die uit de Braziliaanse en Afrikaanse muziek tradities komen. 

We repeteren wekelijks op dinsdagavond in de zaal Rataplan en als het mooi weer is trekken we naar buiten naar het park Spoor Oost. De fanfare wordt geleid door vier begeleiders, waaronder de dirigent Bert Bernaerts, ikzelf, percussiecoach (Sarah Van Impe), de voorzitter Mario Conjaerts en de gitaristencoach Tim Coenen. Samen proberen we de boel te begeleiden, te dirigeren en te coachen. Afhankelijk van de locatie en de organisatie kunnen ook de majoretten van Majoretski, waarmee we een samenwerking hebben, erbij geboekt worden. Vroeger dansten zij de choreografieën en speelden wij de muziek. Nu proberen we de choreografieën ook door te trekken naar de fanfare zodat het visueel een geheel wordt.”

Braziliaanse en Afrikaanse invloeden

“De Braziliaanse en Afrikaanse invloeden zijn heel fijne ritmes en muzikale tradities om uit te plukken, mee te experimenteren en rond te werken. We houden heel erg van diverse muziekgenres en kunstenaars, maar we willen vooral niet in een hokje geduwd worden. Onze interesses zijn heel breed en dat proberen we op een eigen en cross-over manier los te maken van het klassieke beeld van een fanfare. Mijn grootste passie zelf ligt in die van de exotische instrumenten.”

Het menselijke aspect van de fanfare

"De fanfare heeft een muzikaal karakter, maar ook heel menselijke aspecten. Het is een manier om mensen van verschillende leeftijden, met diverse bezigheden en jobs, bij elkaar te brengen. Het heeft dus ook een heel grote sociale waarde. Iemand beschreef de fanfare als een warm dekentje. Het is een zorgzame groep, waar er veel zorg wordt gedragen voor elkaar én het is ook heel plezant."