Interview 
11 mei 2022

De Oostendse Garnaalkroketten

Wij zijn jarig en trakteren!

Tijdens feestweekend Fier als een gieter toveren we de Nes op zondag 22 mei om tot een heus buurtfeest. Op ons Brakke Buurtfeest kan je genieten van Duveltjes, Vlaamse friet én lekker smullen van echte Oostendse garnaalkroketten. We spraken met Pieter Hens van Toerisme Oostende.

Door Naomi van Binsbergen en Nieke Nevelsteen

---

Garnaalkrokettenfestival

“De laatste jaren is het ons opgevallen dat garnaalkroketten meer en meer een love product aan het worden is. Het is een product waar mensen speciaal voor naar de kust komen en daarom zijn we daar mee aan de slag gegaan. We maakten filmpjes van restaurants die zelf garnaalkroketten maken. We promootten deze restaurants met de insteek dat alle garnaalkroketten hetzelfde zijn, maar elke chef heeft zijn eigen recept.

Dit heeft uiteindelijk geleid tot het organiseren van het Garnaalkrokettenfestival dat zich vorig jaar afspeelde en waar er een kleine drieduizend mensen aanwezig waren. Elf restaurants maakten garnaalkroketten. Het publiek kon proeven en stemmen op de lekkerste kroket. Dit festival was in anderhalf week uitverkocht. Dit jaar is het zeker voor herhaling vatbaar en organiseren we een tweedaags festival.”

Vistrap

“Het unieke aan onze Oostendse garnaalkroketten is dat we het linken met de vistrap. De vistrap is de enige plaats in België waar je rechtstreeks van de visser garnalen kan kopen. Daaromheen hebben we een extra actie gedaan waardoor onze kroketten herkend zijn als Vlaams eetbaar erfgoed. 

Dus naast het Garnaalkrokettenfestival waar verschillende restaurants aan kunnen meedoen is er ook het label ‘Oostendse garnaalkroketten’, dat staat voor restaurants die rechtstreeks werken met Oostendse garnalen van de vistrap.“

“We hebben heel hard gewerkt aan de authenticiteit van de garnaalkroketten.” 

Pieter Hens

Uitbreiden naar Nederland

"Het traject is groter dan het festival en het culinaire label. Door het succes van het festival, waren er vorig jaar enkele Nederlandse journalisten die zeiden dat dit ook een succes zou kunnen worden in Nederland.

De garnaalkroket is een typisch Vlaams product, iets wat vooral hier wordt gemaakt en minder in de rest van de wereld, met in de hoofdrol een streekgebonden product. Maar Nederlandse kroketten zijn ook een zeer bekend fenomeen. Ik denk dat deze gedeelde traditie een goede combinatie is.

Op het feestweekend willen we vooral veel leuke gesprekken voeren. Wellicht willen we daarnaast bijvoorbeeld een wedstrijd koppelen aan onze kroketten bedoeld om de mensen kennis te laten maken met Oostende. We verwachten een zeer gezellige sfeer en streven ernaar naast de garnaalkroketten te proeven, ook de smaak van onze stad te pakken te krijgen."