06 apr 2022

Rewire 2022

Interview met Joachim Badenhorst en SKY H1 over Rewire

Morgen start een van de spannendste Europese festivals voor elektronische muziek: Rewire. In samenwerking met de Brakke Grond staan ook dit jaar weer vernieuwende Vlaamse artiesten op het Haagse festival. Veelal in spannende samenwerkingen die verschillende disciplines doen samenvloeien.

We spraken de Brusselse producer SKY H1 en Antwerpse saxofonist en klarinettist Joachim Badenhorst over hun bijzondere optredens dit weekend.

Door Lies Mensink

--

Joachim Badenhorst

In zijn eentje is Joachim Badenhorst tot veel in staat. Toen hij begin 2020 vast kwam te zitten in Japan zonder sax of klarinet, maakte hij een album (Kyoto) met niets anders dan zijn iPad. Op Rewire treedt Joachim in duovorm op met producer Roman Hiele, want ook in samenspel kan iets moois ontstaan. Joachim: “Het is spannender dan iets alleen te doen, en minder voorspelbaar. We hebben ieder onze eigen taal en die gaan we op Rewire samenbrengen. ”

“Het is een soort wereldpremière eigenlijk.”

Joachim Badenhorst

“Mijn achtergrond als jazzmuzikant is meer akoestisch, met saxofoon en klarinet, maar sinds een vijftal jaren maak ik ook elektronische muziek. Dat was een grote stap voor mij: zonder mijn klarinet en saxofoon deed ik iets waar ik nog helemaal geen ervaring mee had: muziek maken met alleen electronica en mijn stem. Dat is het project Zero Years Kid geworden. Als een baby moest ik op nul beginnen en alles opnieuw ontdekken.” 

Met Roman deelde Joachim eerder een podium tijdens een improvisatiesessie, maar dit wordt de eerste keer dat ze iets maken in duovorm. Joachim: “Het is een soort wereldpremière eigenlijk. Ik houd wel van dit soort uitdagingen om ergens in gesmeten te worden en wel zien waar je uitkomt. Ik denk dat het een interessante samenwerking gaat worden, want Roman heeft net als ik een heel eigen kijk op muziek. We zijn allebei onderzoekers van klank en texturen, en houden van improvisatie. Waar ik meer thuis ben met klarinet en saxofoon, is Roman’s bagage veel meer de analoge elektronica en synths, daar heeft hij tonnen ervaring in.”

SKY H1

Eind 2021 kwam na twee succesvolle EP’s het langverwachte debuutalbum van de getalenteerde Brusselse producer SKY H1 uit. Azure is een persoonlijk album, doordrenkt met het soort melancholie die je als luisteraar overspoelt. SKY H1: “Ik werk met gevoel, de ideeën die me inspireren zijn de dingen die ik op dat moment doormaak. De inspiratie voor dit album is vooral de muziek waar ik naar luisterde als jong persoon, de herinneringen uit mijn jeugd. Ik heb het album opgedragen aan mijn moeder die onlangs is gestorven.”

"In mijn muziek wil ik vooral een gevoel overbrengen."

SKY H1

Op Rewire staat SKY H1 samen met de Brusselse DJ en visueel kunstenaar Mika Oki op het podium en diens installatie Parhélion. “Mika’s werk vond ik altijd al intrigerend mooi. Het is heel fantasierijk en dat past wel bij mijn muziek. Parhelion is een natuurlijk verschijnsel waarbij je het gevoel hebt dat er twee zonnen in de lucht zijn. Eenzelfde soort illusie probeert Mika op scène te brengen met drie videoprojectors en een aantal rookmachines waarin geprojecteerd wordt.” 

“Ik vind het altijd spijtig als er in een A/V-show met fotografie en videomateriaal weinig aan de verbeelding wordt overgelaten. In mijn muziek wil ik vooral een gevoel overbrengen, daarom is het fijn met iemand als Mika te werken die fantasiebeelden brengt die voor iedereen iets verschillends kunnen betekenen.”

De set van Joachim Badenhorst en Roman Hiele is op zaterdag 9 april te zien. De show van SKY H1 met de installatie van Mika Oki is op zondag 10 april te bewonderen.