03 mrt 2022

Grasnapolsky 2022

Interview met Shoko Igarashi en Multani over Grasnapolsky

© Victor Pattyn

De Brakke Grond en Grasnapolsky bundelen dit jaar weer de krachten om de beste acts van de Vlaamse grond naar het hoge Noorden te krijgen. We spraken er twee: Multani en Shoko Igarashi over hun optreden volgend weekend.

Door Lies Mensink

--

Multani
Als drummer is hij de backbone van verschillende gerenommeerde Belgische bands (Warhola, CRACKUPS, PSYCHO 44), maar met zijn eigen project Multani treedt Niels Meukens naar de voorgrond. De dromerige en psychedelische sound die klinkt op zijn EP DOT creëerde hij vanuit zijn slaapkamer. Op Grasnapolsky kunnen we gesterkt door een live band met Jeroen Geboers en Quinten de Cuyper een hardere set verwachten.

Niels: “Als drummer heb ik veel in functie van anderen gewerkt en met Multani wilde ik zelf de keuzes maken. Multani is nu volledig synth-based, maar als ikzelf een betere gitarist was geweest, was het misschien wel een gitaarband geworden. Wat ik leuk vind aan synths, is dat je er veel fantasie in kwijt kunt. Er is zo’n groot spectrum om elke klank die je je maar kunt verbeelden uit voort te brengen.

“Ik houd van het kindse en naïeve: spelen alsof je een instrument voor een eerste keer vastneemt. Wanneer het te technisch wordt, haak ik als luisteraar snel af. Op Grasnapolsky horen we wel thuis, het idyllische van de locatie die tot de verbeelding spreekt: daar past het psychedelische van Multani wel in.”

© Victor Pattyn
© Victor Pattyn

Shoko Igarashi
Door de muziek van Shoko Igarashi klinkt de reis die ze maakte: van het droomachtige berglandschap van haar Japanse geboortegrond, naar de Jazz-scene van New York tot de hedendaagse Brusselse techno. Ze speelt fluit, alt- tenor en sopraansaxofoon en stond als jazz-artiest op vele podia, maar sinds haar verhuizing naar Brussel richt ze zich ook op elektronische muziek.

Shoko: “Jazz studeerde ik non-stop – toen ik tien was begon ik met saxofoon spelen. Op mijn twintigste studeerde ik aan het Berklee College of Music in Boston, later in New York dook ik nog dieper in de jazz. Toen ik naar Brussel kwam ontwikkelde ik een heel andere smaak. Europa is sterk door de technoscene beïnvloed en dat beïnvloedde mij weer. De muziek die ik nu maak is geen jazz meer te noemen.”

“Toen door COVID mijn jazz-optredens werden afgelast, suggereerde mijn vriend (pianist Casimir Liberski) me nog meer op mijn elektronische muziek te richten. Ik stuurde mijn boeker mijn nieuwe werk en hij vond het heel tof en stuurde het weer door. Zo werd ik geboekt voor een livestream in Botanique in Brussel; het was mijn eerste optreden in coronatijd. De locatie van dit optreden op Grasnapolsky vind ik fantastisch. Ik houd erg van de steam punk-stijl, dus optreden op een verlaten fabrieksterrein vind ik geweldig.”

Shoko Igarashi treedt zaterdag 12 maart op om 19:15 en Multani speelt zondag 13 maart 16.30. Naast Shoko en Niels zijn op Grasnapolsky ook de Belgische Noa Lee, Reinel Bakolé en Brorlab te bewonderen. Klik hier voor het volledige programma.