10 dec 2021

In ons kot | Noannaos (no-one-knows)

In deze serie laten we makers aan het woord die bij ons in residentie zijn.

© Yaqine Hamzaoui

Afgelopen week in residentie: Noannaos (no-one-knows)! Een multidisciplinair makerscollectief bestaande uit Pippin, Susobrino en Ashley Morgan. Tijdens deze residentie creëerden ze de nieuwe multidisciplinaire performance/short film getiteld "?".

Door Ermyas Kidanemariam

---

We spraken met Noannaos, vlak na hun residentie in de Brakke Grond en Melkweg waar ze een viertal dagen werkten aan een performance met de Brusselse regisseur en fotograaf Yaqine Hamzoui en diverse Nederlandse muzikanten en dansers.

"Wij zijn toch al zoveel samen bezig met creëren, waarom starten we niet een collectief?"

Noannaos

Hoe is Noannaos onstaan?

"Wij leerden elkaar kennen via school, de PXL-Music in Hasselt, waar we alle drie in dezelfde klas zaten. We studeerden elektronische muziek en jamden veel samen. Toen merkten we al gauw dat we dezelfde ideeën en dromen hadden en kregen zodoende een klik. We bleven samen muziek maken en gingen ook samen produceren en hielden luistersessies. Na jaren dit gedaan te hebben, kregen we de gedachte: 'Wij zijn toch al zoveel samen bezig met creëren, waarom starten we niet een collectief?'"

© Yaqine Hamzaoui
© Yaqine Hamzaoui

Jullie streven naar een progressieve fusie tussen kunst, experimentele elektronica en hiphop, wat inspireert jullie om dit te doen

"We houden ons bezig met spiritualiteit en persoonlijke groei. Daarom waren we ook opzoek naar iets wat nog niet bestond. Je hebt muziekconcerten, dansvoorstellingen en bijvoorbeeld galerieën, maar die zijn vaak los van elkaar. In essentie zijn het allemaal vormen van expressie en wij willen die vormen van samen laten komen. 

En zo vormden we Noannaos en konden we de dingen die we al deden groter aanpakken. We gingen met meerdere mensen samenwerken zodat we multidisciplinaire kunst kunnen maken. Niet alleen omdat onze interesse daar ligt, maar ook omdat we verschillende kunsten willen overbruggen. Dit was voor ons ook het interessantste aan deze residentie."

Hoe hebben jullie de residentie tot nu toe ervaren?

"Het was een hele fijne ervaring, maar ook een intense. In het begin voelde het aan als een playground; we leerden elkaar kennen op een hele organische en spontane manier. Maar we merkten dat met het verstrijken van de dagen, het steeds intenser werd omdat we het concept steeds concreter moesten maken. Maar we zijn echt heel blij hoe wij met zijn allen, als creatievelingen, een goede klik met elkaar hadden.


De technici en de organisaties van de Melkweg en de Brakke Grond waren ook heel vriendelijk en open. Ze begrepen goed wat wij wilden en gaven ons de ruimte om echt iets nieuws te maken en om te experimenteren."

Hoe is het om een concept te bedenken met verschillende vormen van expressie terwijl jullie specialisatie voornamelijk muziek is geweest?


Het is echt een uitwisseling van gedachtes. Het is gewoon heel handig om mensen te betrekken die allemaal heel goed zijn in hun expertise en dan samen bruggen te bouwen om iets moois te maken. Bij elke vorm van expressie hadden we één aanspreekpunt. Zo was Yaqine verantwoordelijk voor de visuals en Simon voor de choreografie en wij waren dan de brug ertussen. Het voelde echt aan als een freestyle, omdat we nog geen concept hadden voordat we begonnen. De ene keer begonnen we met muziek en volgde de rest en een andere keer begonnen we juist met dans en volgde wij hun lead en dan zagen we wel wat daar uitkwam. Wie lieten ons totaal over aan dit proces en probeerden zo intuïtief mogelijk te werk te gaan en op het moment dingen te ‘capturen’. Het was eigenlijk ook meer een experiment van: wat wordt er gecreëerd?

"Het is echt een uitwisseling van gedachtes. Het is gewoon heel handig om mensen te betrekken die allemaal heel goed zijn in hun expertise en dan samen bruggen te bouwen om iets moois te make

Noannaos
© Yaqine Hamzaoui
© Yaqine Hamzaoui

Voor de residentie maakten jullie ook een short film. Hebben jullie eerder zoiets gemaakt en is dit iets wat jullie vaker zouden willen doen?

"We hadden niet eerder zoiets op deze manier gemaakt, wel hebben we eerder al een event georganiseerd waarbij ook veel dansers en andere soorten kunsten waren en namen dat op om een aftermovie te maken.

We zouden dit 100% opnieuw willen doen. Ik denk dat het voornaamste wat we hieruit halen de ervaring is. Lessen over wat we in de toekomst beter zouden kunnen doen en hoe we hierin kunnen blijven groeien."

Wat is de volgende stap voor Noannaos?

"Qua concrete plannen is dit onze afsluiter voor 2021. We gaan de track die we gemaakt hebben in onze residentie uitbrengen. We maken al jaren muziek, maar dit gaat de eerste keer zijn dat we gezamenlijk vanuit Noannaos een nummer gaan uitbrengen. We gaan van de beelden die we tijdens de residentie hebben geschoten een clip maken.


Voor 2022 hebben we wel al wat ideetjes wat we gaan doen, zoals producen voor andere artiesten. Ook gaan we verder met community building door nog meer luistersessies en events te organiseren. Daarnaast willen we meer tracks uitbrengen en willen we Noannaos als label verder opbouwen. We hebben dit jaar al een release gehad van een artiest op ons label, maar we willen hiermee verder gaan en nog meer muziek uitbrengen van mensen waarin we in geloven.

We willen ook buiten België dingen gaan doen en met artiesten werken. Daarom was deze residentie ook een mooie kans voor ons. En zo breiden we wellicht uit naar de andere kant van de wereld!"


Volg Noannaos via hun social mediakanalen voor hun nieuwe muziek. Daarnaast kan je ze op 17 december live zien in de Melkweg waar ze een presentatie laten zien van het werk dat ze in residentie hebben gemaakt. Tickets haal je hier.

Facebook | Instagram | Spotify