07 jun 2021

In gesprek met Noa Lee & Ivy Falls

Over de show in Cinetol, inspiratiebronnen en hun creatieve proces

De Brakke Grond presenteert op vrijdag 18 juni samen met The Daily Indie een speciaal coronaproof optreden in Cinetol met Vlaamse en Nederlandse acts Noa Lee, Eva Serena en Ivy Falls.

Noa Lee
Noa Lee

We spraken met de frontvrouwen van Noa Lee en Ivy Falls, respectievelijk Nina Kortekaas en Fien Deman.Over hun inspiratiebronnen, creativiteitsproces, het aankomende optreden in Cinetol en we konden er niet aan ontkomen … Covid-19.

Nina Kortekaas van Noa Lee is sinds haar kinderjaren al bezig met muziek. Ze leerde piano spelen van haar zus, maakt en schrijft sinds de middelbare school al muziek en studeerde aan het conservatorium in Gent en Brussel. Waar ze voorheen altijd dacht dat ze muziek voor anderen wilde schrijven, weet ze sinds twee-en-half jaar dat ze een soloartiest is en treedt ze op als frontvrouw van haar Noa Lee. Onlangs brachten ze hun debuut EP Noa Lee uit samen met een korte film.

Ook Fien Deman zit al een aantal jaren in de scene, zowel voor de schermen, als autodidact muzikant, als achter de schermen als de digitale communicatiemanager van Eefje Visser. Net als Nina had ook Fien de droom om haar eigen muziek te schrijven. Ze begon als zangeres van de band I will, I swear maar trok op een dag de stoute schoenen aan en begon haar eigen band, Ivy Falls. Zij hebben inmiddels twee EP’s uitgebracht en komen dit najaar met hun debuutalbum.


De critici vergelijken jullie dikwijls met gevestigde namen, in het geval van Noa Lee met Radiohead en BadBadNotGood en in het geval van Ivy Falls met Eefje de Visser en Phoebe Bridgers. Wat vinden jullie daarvan? Zijn het ook inspiratiebronnen?

Fien: “Ik haal mijn inspiratie uit uiteenlopende artiesten, van Aldous Harding tot Okay Kaya, maar ook Beach House, Wet en Widowspeak. Ik denk dat zij onbewust een inspiratiebron zijn. Als je veel naar hun muziek luistert, pik je daar je daar automatisch dingen uit op, hoe iemand een instrument of geluidseffect gebruikt bijvoorbeeld. Maar het is niet zo dat er één artiest is die mij specifiek inspireert en dat is denk ik alleen maar positief. Anders ben je een één-op-éen kopie.”


Nina: “Voor mij was Radiohead tijdens de middelbare school een voorbeeld. BadBadNotGood ben ik eigenlijk helemaal niet bekend mee.”

F: “Dat is wel goede muziek!”

N: “Ja? Dan zal ik dat toch maar eens opzoeken! Ik kan een album echt maandenlang grijsdraaien tot ik er plots genoeg van heb. Als ik dan terugluister naar mijn eigen muziek uit die periode, dan hoor ik echt dat ik toen naar dat album aan het luisteren was. Onlangs had ik dat met het album Vespertine van Björk.”


Het afgelopen is voor ons allemaal een bizarre periode geweest, maar ik kan me voorstellen dat het voor muzikanten ook erg zwaar kon zijn. Gold dat ook voor jullie of heeft het misschien juist wel mooie dingen opgeleverd?


F: “We hadden in het najaar van 2019 een EP uitgebracht, toen hebben we in 2020 drie shows kunnen doen voor alles weer werd gestopt. Dat voelde wel echt als een gemiste kans, je wil zo’n EP kunnen laten leven. Ik heb wel geprobeerd om nog muziek te schrijven, maar vond het geen inspirerende periode. Ik was juist heel onderprikkeld. Dat gevoel probeer ik nu te doorbreken door met nieuwe instrumenten te werken, zoals een omnicord en een orgel.”


N: “De eerste lockdown kwam voor mij midden in een hele drukke periode, mijn eerste EP was af en ik zou gaan touren. Toen alles wegviel kon ik plots even tot mezelf komen. In plaats van een eenzame was dit voor mij juist een bloeiende periode, waarin ik gitaar heb leren spelen en wel veertien nieuwe liedjes schreef. Ik denk ook dat het voor mij heel anders was dan voor Fien, omdat wij nog redelijk onbekend waren en onze release nog moest komen. Maar de tweede lockdown was wel anders, toen belandde ik in een dip qua schrijven. Ik vond niks meer goed van wat ik geschreven had. Er was veel twijfel: Leek het niet te veel op elkaar en waren de melodieën niet erg lang?“


F: “Dat herken ik. Ik ben ook wel liedjes blijven schrijven, maar dan luisterde ik ze terug en dacht ik, wat slecht! Dus dan is het beter om ze even met rust te laten en er later weer naar te luisteren.”

De versoepelingen zetten door in zowel Nederland als België, hoe ziet jullie agenda er komend jaar uit? 

N: “Het is vooral de bedoeling om veel te spelen en ons op die manier iets kenbaarder te maken bij het publiek. Ondertussen ga ik verder schrijven aan een tweede EP, ik wil deze zomer gebruiken om dit voor te bereiden. En wie weet een album, als ik de lotto win [lacht]. Oh, en ik moet ook een thesis schrijven en ik ben bezig met een korte film.”

F: “Ook wij gaan de zomer voornamelijk gebruiken om te schrijven en op te nemen voor ons eerste album. Het is de bedoeling dat we volgend jaar een druk jaar krijgen, als de plaat uit is. Dus het is wel leuk om nu een show te hebben om de tijd te overbruggen, en dan in het najaar weer meer hopelijk. Verder wil ik ook een lange reis maken.” 

En hoe kijken jullie uit naar het aanstaande optreden in Cinetol? 

N: “Ik heb er kei veel zin in! Leuk om samen met Ivy Falls en Eva Serena live te performen op zo’n toffe locatie, ik verwacht dat die show goed gaat klinken. Hopelijk kunnen we ook overnachten in Amsterdam zodat we er een echt uitje van kunnen maken.”

F: “Wij hebben er ook superveel zin in, ook omdat het Nederlandse publiek transparanter is over wat ze van de muziek vinden. Die interactie vind ik erg leuk. De line-up is ook heel leuk, dus naast zelf optreden kijk ik er ook naar uit om weer eens een ander te zien. Dat is namelijk ook al heel lang geleden.”


Beluister de nieuwe EP van Ivy Falls 'The Light' en bekijk ook de korte film die Noa Lee maakte voor haar debuut EP. De show in Cinetol op 18 juni, gepresenteerd door indie muziekmagazine The Daily Indie, is uitverkocht.