15 apr 2021

GrensGeluid: Lisette Ma Neza & Neil Akenzua

GrensGeluid brengt woordkunstenaar en zangeres Lisette Ma Neza en pianist Neil Akenzua samen.

© Karen van Gilst

Motel Mozaïque, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Ancienne Belgique hebben voor het project GrensGeluid Lisette Ma Neza en Neil Akenzua uitgenodigd. GrensGeluid daagt een Vlaamse en Nederlandse muzikant uit om een creatief proces aan te gaan en daarin grensoverschrijdend te werken.

Het creatieproces en de performance van Lisette Ma Neza en Neil Akenzua vinden plaats in het Rotterdamse Blue City (in voormalig zwembad Tropicana waar zich tegenwoordig de pioniers van de circulaire economie verzamelen). Het duo presenteert hun GrensGeluid tijdens MOMO Create & Perform, het nieuwe online programma van Motel Mozaïque dat op 23 en 24 april wordt vertoond. 

Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza staat bekend om haar scherpe pen, zachte stem en poëtische performances. In 2017 won Lisette als eerste Nederlandstalige, eerste vrouw en eerste persoon van kleur het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam.

Daarna reisde ze naar verschillende delen van de wereld, als troubadour of postduif. Met poëzie; geschreven en geslamt navigeert ze zich nu door Brussel en Breda. In haar schrijven, muziek en film maken, zoekt Lisette naar een eigen taal, om al het voelen te vertalen tot woorden, beelden en melodieën. Zo zoekt ze naar het onvertelde verhaal van de mens. Haar performances grijpen het (online) publiek dikwijls bij de keel.

© Karen van Gilst
© Karen van Gilst

Neil Akenzua

Neil Akenzua is een pianist die musiceert met zijn hart. Gehecht aan de toetsen van zijn piano, spreekt hij met klanken. Met muziek brengt hij mensen bij elkaar en geeft hij de liefde door die hij zelf heeft mogen ontvangen. Zijn grootste inspiratie zijn mensen, mensen die vertellen over hun passie; wat die passie ook zijn mag. Zolang het een mens maar doet lachen van binnen en van buiten. Met diezelfde passie componeert Neil, schrijft hij nummers, geeft hij pianoles en produceert hij. Veel van deze vaardigheden heeft hij geleerd aan het conservatorium van Gent en the Music Academy in Malmö in Zweden waar hij nog tot vandaag veel projecten en banden mee heeft.

MOMO Create & Perform

Met alle lockdowns van het laatste jaar besloot Lisette Ma Neza in de boeken te duiken, ze begon een boekenclub en een artistiek onderzoek. Tijdens MOMO Create in BlueCity onthult ze haar onderzoeksonderwerpen voor het eerst en introduceert ze deze aan Neil Akenzua, alsook de andere muzikanten die ze bij dit project betrekken: Michelle Samba op drum en percussie, gitarist Orville Breeveld en trompettist Peter Somuah. De prille teksten zullen veranderen in poëzie en van de poëzie zal muziek gemaakt worden. Tijdens MOMO Perform op 23 april kun je de eerste versies van het nieuwe materiaal al zien, horen, voelen en beleven in de online uitzending van Motel Mozaïque. Tickets zijn hier verkrijgbaar. 

GrensGeluid

GrensGeluid is een initiatief van Motel Mozaïque Festival, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Ancienne Belgique (AB in Brussel). Het project nodigt een Vlaamse en een Nederlandse muzikant uit om samen een creatief proces aan te gaan en daarin grensoverschrijdend te werken.

In 2016 werd het project succesvol gelanceerd met de duo’s Spinvis & Mauro Pawlowski en Maarten Vos & Gregory Frateur (Dez Mona), die zowel humoristische als adembenemende optredens gaven tijdens Motel Mozaïque Festival. In 2020 gaven Spinvis en Mauro een vervolg aan de samenwerking tijdens het Peepshow Festival bij ons in de Brakke Grond. De combinatie van Wannes Cappelle, frontman en stuwende kracht van Het Zesde Metaal en broeder Dieleman, de schrijver van verhalende Zeeuwse folkliedjes, is eveneens ontstaan dankzij GrensGeluid. Daarnaast speelde GrensGeluid een belangrijke rol bij het muzikaal verbond tussen rapper Typhoon en pianist Jef Neve.