29 jan 2021

Kunstenpunt verzamelt plannen voor een solidaire toekomst van het culturele veld

Het Vlaamse Kunstenpunt verzamelt ideeën voor een fair, sterk en duurzaam kunstenveld in tijden van Corona.

A Fair New Idea?!

Duurzaam internationaliseren, zorgzaam en bewust werken, digitaliseren en meerstemmigheid omarmen. De kunsten staan voor grote uitdagingen, aangescherpt door corona. Daarom initieerde het Vlaamse Kunstenpunt 'A Fair New Idea?!', een verzameling van vier open oproepen rond belangrijke vraagstukken. Het bundelt en verbindt de grote uitdagingen van vandaag met onderzoek naar de impact van de coronacrisis. 

Zorgzaam werken in de kunsten
Corona maakt zichtbaar wat we al langer wisten: we werken in een systeem van steeds meer, sneller en beter. Dit laat weinig kansen voor ontwikkeling van talent, zorg voor elkaar en tijd voor publiek. Hoe creëer je meer tijd en ruimte om te maken, te experimenteren, te falen en  je publiek te ontmoeten? En hoe doe je dat transparant, fair, solidair en met zorg voor elkaar?
Bekijk de interessante en uiteenlopende reacties die binnenkwamen op de eerste oproep rondom 'zorgzaam werken'. Zo slaat 'de ambulanten' een brug tussen kunstenaars die de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen en woonzorgcentra waar honderden handen ontbreken om de bewoners een humanere zorg te geven, belichaamt het collectief Werktitel! queerness en anti-racisme in hun zoektocht naar fysieke en metaforische ruimtes om kunst te maken, samen te werken en een alternatief te bieden aan de heersende neoliberale visie op kunst, en buigt Common Income zich over concrete variaties van een basisinkomen.

Open call: Internationaal werken, digitaliseren & meerstemmigheid

Ben jij een kunstenaar, kunstwerker, collectief of organisatie die een idee verder willen uitwerken? Heb je bijvoorbeeld plannen voor nieuwe werk- en organisatievormen, samenwerkingsverbanden of tools? Blijf op de hoogte van de voorwaarden en deadlines voor de andere oproepen rondom internationaal werken, digitaal werken en meerstemmigheid. Je leest er alles over via de website van Kunstenpunt.