Programmalijn Podiumkunsten

Uitgesproken keuzes

In de programmalijn podiumkunsten van de Brakke Grond staat het presenteren van actueel vernieuwend Vlaams theater centraal. We kijken naar uitgesproken makers die urgente maatschappelijke thema’s aankaarten of een nieuwe theater-/danstaal spreken, op z’n minst anders dan wat in Nederland gekend is. Het zijn nieuwe talenten, of makers die buiten Nederland wel al naam hebben gemaakt, maar in Nederland nog niet. Nieuwsgierige bezoekers en professionals die op de hoogte willen zijn van de artistieke voorhoede in Vlaanderen voelen zich thuis bij ons. De Brakke Grond is een graadmeter voor boeiende ontwikkelingen in het Vlaamse theaterlandschap.

Optimale inbedding

Voor de Brakke Grond is een optimale inbedding van een voorstelling belangrijker dan elke avond wat anders. Juist omdat we ons primair richten op aanbod dat nog relatief onbekend is in Nederland, is een zorgvuldige presentatie noodzakelijk. Een voorstelling heeft een randprogramma, wordt inhoudelijk gelinkt aan andere programmering in huis – eigen of verhuur als Brainwash, IDFA en Museumnacht – of gecoproduceerd met externe partners waardoor de maker in kwestie een reële kans maakt op extra speelplekken en residenties buiten de Brakke Grond. Andersom is de Brakke Grond ook graag een financieel en inhoudelijk partner voor Nederlandse instellingen die een actuele uitgesproken Vlaamse maker willen promoten. De Brakke Grond is, mede door zijn interdisciplinaire karakter, een vrije plek en een goede verbinder met veel artistieke, productionele en (marketing)technische knowhow.

Vlaamse kleppers

De nieuwe namen delen het podium met de ‘Vlaamse kleppers’: toonaangevende Vlaamse gezelschappen en makers met al enige historie en naam en faam bij het Nederlandse publiek, zoals Abattoir Fermé, De Koe, Ontroerend Goed, tgSTAN, Benjamin Verdonck en Zuidpool. Zij zijn must-sees voor de trouwe theater- en dansliefhebber die niet mogen ontbreken in een rijke podiumkunstenstad als Amsterdam. Omdat we het van groot belang vinden dat de Vlaamse kleppers ook elders in Nederland worden gezien en niet alleen in de veilige Vlaamse cocon van de Brakke Grond, nodigen we Nederlandse programmeurs en pers actief uit om te komen kijken.

Broedplaats

De Brakke Grond is ook een broedplaats. Vlaamse makers, acteurs, dramaturgen etc. kunnen langere tijd in ons gebouw aan de slag. Doel: het mogelijk maken van bijzondere Vlaams-Nederlandse samenwerkingen. Ook is er het project Grensverkeer, waarbij de Brakke Grond met minstens één partner in Vlaanderen en één partner in Nederland opkomend talent een begeleidingstraject aanbiedt, van het idee voor een nieuwe voorstelling, tot het realiseren van duurzame relaties met speelplekken en producenten. In seizoen 2018-2019 presenteren we Nico Boon, Julie Cafmeyer, FRANKIE en Siona Houthuys & Berten Vanderbruggen. Partners in dit traject zijn onder meer CAMPO, DE Studio, Festival Cement, Pop Arts Festival en Theaterfestival Boulevard.

Festivals

De Brakke Grond werkt veel samen met partners in Amsterdam en daarbuiten om een breder draagvlak te creëren voor bijzondere kunstenaars uit Vlaanderen. Dat doen we ook in de vorm van festivals. Samen met Grenzeloos Geluid en In the Dark België organiseren we het podcastfestival Oorzaken en samen met Theater Bellevue en De Krakeling brengen we het internationale poppen- en objecttheaterfestival Pop Arts. Ook verzorgen we programmaonderdelen in samenwerking met de vele festivals die bij ons te gast zijn zoals Amsterdam Fringe, Brainwash, ITS Festival, Nederlands Theater Festival en Theater na de Dam.

 

© de Brakke Grond 2019