Programmalijn Podiumkunsten

Uitgesproken keuzes

In de programmalijn Podiumkunsten van de Brakke Grond staat het presenteren van actueel vernieuwend Vlaams werk centraal. We kijken naar uitgesproken makers die urgente maatschappelijke thema’s aankaarten of een nieuwe theater- / danstaal spreken, die het Nederlandse cultuurveld aanvullen of opschudden. Het zijn nieuwe talenten, of makers die in Vlaanderen wel al naam hebben gemaakt, maar in Nederland nog niet. Nieuwsgierige bezoekers en professionals die op de hoogte willen zijn van de artistieke voorhoede in Vlaanderen voelen zich thuis bij ons. De Brakke Grond is een graadmeter voor boeiende ontwikkelingen in het Vlaamse landschap.

Optimale inbedding

Voor de Brakke Grond is een optimale inbedding van een voorstelling belangrijker dan elke avond iets anders te tonen. Juist omdat we ons primair richten op aanbod dat nog relatief onbekend is in Nederland, is een zorgvuldige presentatie noodzakelijk. Een voorstelling heeft een randprogramma, wordt inhoudelijk gelinkt aan andere programmering in huis – eigen programma's, of verhuur zoals IDFA, Museumnacht en RIGHTABOUTNOW – of gecoproduceerd met externe partners waardoor de maker in kwestie een reële kans maakt op extra speelplekken en residenties buiten de Brakke Grond. Andersom is de Brakke Grond ook graag een financieel en inhoudelijk partner voor Nederlandse instellingen die een actuele, uitgesproken maker uit Vlaanderen willen promoten. De Brakke Grond is, mede door zijn interdisciplinaire karakter, een vrije plek en een goede verbinder met veel artistieke, productionele en (marketing)technische knowhow.

Vlaamse Kleppers

De nieuwe namen delen het podium met de ‘Vlaamse Kleppers’: toonaangevende Vlaamse gezelschappen en makers met al enige historie en naam en faam bij het Nederlandse publiek, zoals DE HOE, Ontroerend Goed, tgSTAN, Action Zoo Humain en Zuidpool. Zij zijn must-sees voor de trouwe theater- en dansliefhebber die niet mogen ontbreken in een veelzijdige podiumkunstenstad als Amsterdam. Omdat we het van groot belang vinden dat de Vlaamse Kleppers ook elders in Nederland worden gezien en niet alleen in de Brakke Grond, nodigen we Nederlandse programmeurs en pers actief uit om te komen kijken.

Broedplaats

De Brakke Grond is ook een broedplaats. Makers, acteurs en cultuurwerkers uit Vlaanderen kunnen langere tijd in ons gebouw aan de slag. Het doel: het mogelijk maken van bijzondere Vlaams-Nederlandse samenwerkingen. Hiervoor werken we met residenties en ontwikkeltrajecten gekoppeld aan eigen festivals zoals Shakespeare is Dead en Puppet Playground, of Amsterdamse contexten zoals Theater voor Keti Koti, Theater Na de Dam en Brainwash. We ondersteunen makers verder met coproducties en doen dit zoveel mogelijk in samenwerking met minimaal één Nederlandse en één Vlaamse partner. In seizoen 2023-2024 ondersteunen we onder anderen Fokovisme, Enkidu Khaled, Khadija El Kharraz Alami, Rose-Myrtha Vercammen Fortuna, Céline Gaza & Beyza Taspinar en Lila Magnin. 

Festivals

De Brakke Grond werkt veel samen met partners in Amsterdam en daarbuiten om een breder draagvlak te creëren voor bijzondere kunstenaars uit Vlaanderen. Dat doen we ook in de vorm van festivals. Samen met Feikes Huis organiseren we het work-in-progress festival Puppet Playground. Samen met Theater Bellevue brengen we om het jaar Shakespeare is Dead, het festival voor nieuwe theatertekst, dat het andere jaar door Het nieuwstedelijk in Leuven wordt georganiseerd. Elk jaar in februari staan de transdisciplinaire kunsten centraal in festival Beyond the Black Box, een samenwerking met SoAP Maastricht, C-TAKT en Platform 0090. Ook verzorgen we programmaonderdelen in samenwerking met de vele festivals die bij ons te gast zijn zoals het Nederlands Theater Festival, Brainwash, RIGHTABOUTNOW en Theater Na de Dam.

© de Brakke Grond 2023