Professionals

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is dé expert in Nederland voor actuele vernieuwende Vlaamse kunst.

In ons huis in Amsterdam en op andere locaties in Nederland initiëren en realiseren we programma’s en samenwerkingen op het gebied van podiumkunsten, beeldende kunst en muziek. Voor professionals die in Nederland willen samenwerken met Vlaamse makers en organisaties zijn we aanspreekpunt, inspiratiebron en sparring partner. 

Samenwerken

De Brakke Grond is als netwerkorganisatie een graadmeter voor boeiende ontwikkelingen in het Vlaamse kunstenlandschap. Met Nederlandse partijen werken we vanuit de verschillende disciplines samen om de Vlaamse kunst en cultuur een podium in Nederland te geven. We zoeken, faciliteren of creëren telkens de juiste context voor Vlaamse kunstenaars en brengen hen gericht in contact met het Nederlandse veld.

Kennisdeling

Samen met partners werkt de Brakke Grond aan kennisuitwisseling en concrete oplossingen om de sector te ondersteunen in het overbruggen van de grens. We initiëren regelmatig gelegenheden om kennisuitwisseling te stimuleren. Zo organiseerden we voor de Nederlandse theatersector een netwerkdag met spreidingsbureau Vincent Company waar twintig programmeurs en zes makers en gezelschappen elkaar ontmoetten. Ook initiëerden we een sessie rond diversiteit en interculturaliteit binnen het PRO-programma van Het Nederlands Theaterfestival en vond er tijdens festival Beyond the Black Box een sectordag plaats met 55 makers, programmeurs en producenten uit Vlaanderen en Nederland.

Ook vanuit het veld zelf kan er een vraag ontstaan over een onderwerp. Zo organiseerden we afgelopen jaar op verzoek van zowel de Vlaamse als de Nederlandse overheid in samenwerking met DutchCulture het OverBruggen-traject, met als doel Vlaamse en Nederlandse makers te ondersteunen en te helpen bij het uitbouwen van hun kunstpraktijk in respectievelijk Nederland en Vlaanderen. In 2020 is het portaal gelanceerd. Een ander voorbeeld is het publiekswerk symposium dat we 2018 samen met verschillende Nederlandse partijen in Almere presenteerden.

Vlaamse organisaties

Ben je als (Nederlandse) kunstprofessional op zoek naar specifieke kennis of bepaalde informatie over de Vlaamse kunsten, dan verwijzen wij je graag door naar de juiste organisaties of media. Er zijn verschillende steunpunten die je kunt raadplegen.

Meer informatie