Ilan Manouach

Ilan Manouach is een multidisciplinaire kunstenaar met een specifieke interesse in conceptuele en post-digitale strips. Zijn artistieke werk onderstreept het belang van strips als een materieel zelfreflexief medium, niet gelieerd aan de algemene kunstgeschiedenis. Ilan heeft meer dan twintig gepubliceerde werken op zijn naam staan, en had solotentoonstellingen op belangrijke festivals, en in musea en galerijen over de hele wereld. Zijn werk kwam aan bod in Hyperallergic, New York Magazine, World Literature Today, Wired, Le Monde, The Comics Journal, du9, 50 watt en Kenneth Goldsmiths Wasting Time on the Internet. Zijn werk maakt ook deel uit van het online Ubuweb, een hedendaags kunstarchief.

Manouach is vooral bekend van Shapereader, een systeem van tactiele verhalen opgebouwd uit tactiele ideogrammen, en oorspronkelijk ontworpen voor blinde en slechtziende lezers én makers van stripverhalen. Shapereader werd internationaal gepresenteerd en besproken binnen verschillende formats en samenwerkingsverbanden: hedendaagse kunsttentoonstellingen in musea (MUSAC, Castilla), gemeenschapsworkshops (Binyamin Gallery, Tel Aviv), artist talks (School of the Chicago Art Institute) en literaire beurzen.

Manouach is daarnaast ook hoofd van Futures of Comics, een internationaal onderzoeksprogramma dat onderzoekt hoe strips historische mutaties ondergaan te midden van steeds meer financiële en geglobaliseerde technologische mogelijkheden.