Rósa Ómarsdóttir

Rósa Ómarsdóttir is een IJslandse choreografe en performer gevestigd in Brussel. Rósa werkt met geluid, bewegingen en visuals. Haar werk is zeer interdisciplinair en haar voortdurende artistieke onderzoek omvat een synesthetische benadering van geluiden, scenografie en uitvoering. Haar choreografische praktijk ligt in het creëren van ervaringen en ruimtes waar menselijke performers en onmenselijke dingen horizontaal kunnen ontmoeten via verschillende disciplines.

Ze studeerde af aan P.A.R.T.S. in 2014 en sindsdien heeft ze voorstellingen gemaakt die internationaal op theaters en festivals zijn vertoond, zowel in samenwerking met Inga Huld Hákonardóttir: The Valley (2015) en Da Da Dans (2016) in opdracht van de Icelandic Dance Company, en haar eigen werk: Traces (2017) en Spills (2019). Haar werk is bekroond door de Icelandic Theatre Awards ‘Gríman’.

Naast choreografie voert Rósa sinds 2016 het onderzoeksproject Secondhand Knowledge uit, waar ze naar verschillende landen reist en workshops en interviews afneemt, onderzoekend op welke manieren kennis over dans en dansgeschiedenis reist tussen plaatsen en hoe die kennis wordt vertaald en transformeert onderweg.