Wannes Capelle

Wannes Cappelle is al tien jaar lang de stuwende kracht achter Het Zesde Metaal. Met het album ‘Calais’ won de band in 2017 de Music Industry Award (de belangrijkste Belgische muziekprijs) voor ‘beste album’. ‘Ploegsteert’, dé klassieker van Het Zesde Metaal, werd al twee jaar op rij door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot beste Nederlandstalig nummer en in 2018 won het ook de titel van ‘Beste Belgische song ooit’. Naast dit alles is Cappelle ook een gevierd TV-fictie-scenarist van series op oa Canves en Ketnet.

Cappelle en de boomlange Zeeuw Broeder Dieleman ontmoetten elkaar op Motel Mozaïque 2017 voor het door Motel Mozaique, Ancienne Belgique en de Brakke Grond geïnitieerde programma Grensgeluid, waar de creatieve vonk tussen de twee oversloeg. Verbonden door het (West- en Zeeuws-)Vlaamse dialect, vertellen ze met een regionale taal een universeel verhaal met hun show Dit Is De Bedoeling.

Dat werd een groot succes: hun plaat kwam uit bij het Nederlands Snowstar Records en de twee traden vervolgens op door het hele Vlaamse en vooral Nederlandse landschap. Een broederschap voor het leven.