Ticketinfo

Gratis

Data
zo 30 jun, 12:00 — 16:00
Prijzen

©

Feest | Herinnering

Free Heri Heri For All

Samen eten op het Nesplein
We herdenken en vieren Keti Koti, vragen aandacht voor deze historische dag, de geschiedenis en de gevolgen ervan die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.

Free Heri Heri For All nodigt het hele land uit om samen het Surinaamse gerecht Heri Heri te eten om Keti Koti te herdenken en te vieren. Samen met onze buren van Frascati doen we mee. Je bent op zaterdag 30 juni van harte welkom tussen 12:00 en 16:00 om op het Nesplein aan te schuiven.

Heri Heri wordt tegenwoordig beschouwd als een delicatesse, maar staat bekend als een veel voorkomend gerecht dat door veel van onze tot slaaf gemaakte voorouders op plantages over de hele wereld tijdens de trans-Atlantische slavenhandel werd gekookt. Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de afschaffing van de slavernij door het Nederlandse Koninkrijk, is Free Heri Heri in het leven geroepen om aandacht te vragen voor deze historische dag, de geschiedenis en de gevolgen ervan die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.

 

Wat is het gerecht Heri Heri?

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat op de plantages werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. In de inheemse keuken en in verschillende Afrikaanse keukens lijken er al voor slavernij soortgelijke gerechten waar aardvruchten en vis samenkomen te bestaan. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene (bak) banaan, gezouten vis (bakkeljauw), een ei en garnering.

Let op:
De maaltijd kan sporen bevatten van noten, gluten en/of lactose. Tevens is de maaltijd niet vegetarisch (bevat vis). Je kunt aanschuiven op het Nesplein, maar een bakje meenemen mag natuurlijk ook.

zo 30 jun '24
Gratis op het Nesplein, tussen 12:00 en 16:00
KIP Republic

Free Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic in samenwerking met verschillende organisaties en partners. 

 

Programma Frascati in kader Keti Koti

In het kader van Theater voor Keti Koti programmeert Frascati op vrijdag 28 juni de voorstelling Ik wil wit zijn van Femi van Elshuis en op zaterdag 29 juni Wortelen voor morgen. Met storytelling en spoken word onderzoekt Femi van Elshuis aan de hand van een hele hoop vragen wat haar ‘zwart zijn’ betekent. Lees hier meer over Ik wil wit zijn. In Wortelen voor morgen leveren verschillende kunstenaars een artistieke bijdrage rondom de vraag ‘Wat hebben we nodig om ons in de toekomst hier thuis te voelen?’