Ticketinfo

Van 12:30 - 16:00

Data
zo 05 mei, 13:30 — 16:00
Prijzen

© (c) Charlie Dekeersmaecker

Film | Interview

Vrijheidsmaaltijd

Jeroen Olyslaegers te gast bij vertoning Wil
Tijdens de Vrijheidsmaaltijd spreken we met elkaar over vrijheid en onvrijheid. Centraal staat de film "Wil" over de Antwerpse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog

Voor de tweede keer doen we mee met de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei.  In ons programma staat de film Wil centraal, de Vlaamse oorlogsfilm uit 2023 over de rol van de Antwerpse politie tijdens de tweede wereldoorlog, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeroen Olyslaegers.

De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan een eettafel, waarbij we met elkaar over vrijheid en onvrijheid spreken. Bij ons zal er tijdens het eten van de beroemde vrijheidssoep een voorgesprek zijn met Vlaams schrijver Jeroen Olyslaegers. Er wordt gesproken over de thema’s in de film, het Vlaamse/Antwerpse oorlogsverhaal en de verschillen tussen Vlaanderen en Nederland in het vertellen van oorlogsverhalen. Vervolgens verplaatsen we ons naar de ruimte waar we met elkaar de film gaan bekijken. 

Over de film

Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode's zus Yvette.

Over het boek WIL

WIL wordt beschouwd als het sluitstuk van Olyslaegers' trilogie over onze ontspoorde tijd en over de positie van het individu tegenover de gemeenschap. Voor het in acht talen vertaalde boek WIL kreeg Jeroen Olyslaegers tal van belangrijke literaire prijzen.

Programma

12:30 - 13:30 Inloop, eten van de vrijheidssoep en gesprek met elkaar

13:30 - 13:50 Voorgesprek Jeroen Olyslaegers + gesprek met publiek

13:50 - 14:00 Verplaatsen naar de vertoningsruimte

14:00 -  15:40 Filmvertoning Wil

Jeroen Olyslaegers (c) Stephan Vanfleteren
Jeroen Olyslaegers (c) Stephan Vanfleteren

Over Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers (Mortsel, 1967) schrijft columns, theaterteksten en proza, en woont en werkt in Frankrijk en Antwerpen. Met zijn romans Wij (2009, genomineerd voor de Gerard Walschap Literatuurprijs) en Winst (2012) maakte hij zijn rentree in de Nederlandse letteren. In 2014 ontving hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn werk en maatschappelijk engagement, en de Edmond Hustinxprijs voor zijn theateroeuvre. Hij brak in 2016 door naar een breed publiek met de roman WIL, dat in vele landen in vertaling is verschenen. Het boek werd bekroond met de Fintro Literatuurprijs (vakjury en lezersjury), de Confituur Boekhandelsprijs, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza, de F. Bordewijk-prijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2017 en de Inktaap. In 2020 verscheen Wildevrouw, waarmee, volgens De Standaard, Olyslaegers ‘de voorlopige kroon op zijn werk’ schreef. Het werd met vijf ballen toebedeeld. Radio Klara wijdde een vijfdelige podcast aan Wildevrouw. In september 2022 verscheen de novelle Willem en mijn wellust. Op 21 september 2023 ging de verfilming van WIL in première.

zo 05 mei '24
Van 12:30 - 16:00
Koop hier je kaart
Vrijheidsmaaltijd

In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom gaan we op 5 mei in heel Nederland met elkaar aan tafel, om verhalen te delen en samen vrijheid te vieren.

Lees hier meer over de nationale programma's rondom 4 & 5 mei. En hier lees je meer over de Amsterdamnse programma's rondom 4 & 5 mei.

 

Theater na de Dam

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Bij ons is de voorstelling Maar wat er ook gebeurt, er klinkt muziek te gast. Van Olga Zuiderhoek.

Lees hier meer over Theater na de Dam.