Ticketinfo

Foyer
Data
wo 01 feb, 19:00 — 23:00
do 02 feb, 19:00 — 23:00
vr 03 feb, 19:00 — 00:00
za 04 feb, 15:00 — 00:00
Prijzen

©

Video installation

Paulien Oltheten

Lourdes TV infopunt
Onderdeel van Beyond the Black Box.

"Ik kan het jullie aanraden, Lourdes TV. Urenlang naar webcambeelden turen van mensen die het pelgrimsoord bezoeken. De livestream is via een aantal webcams te volgen, voornamelijk via een die gericht is op de Grot der Verschijningen. Je kan tot 12 uur terug scrollen op de tijdlijn. Het is heel meditatief en heilzaam om te kijken naar die strakke katholieke routines, vooral in de vroege ochtend en late avond. Hoe bijvoorbeeld een non elke ochtend rond hetzelfde tijdstip met veel lawaai een karretje met spulletjes het beeldkader inrolt en vervolgens alles in vaste volgorde op het altaar klaarzet voor de mis. Het moment dat ze een wit kleed uitvouwt en dat systematisch gladstrijkt, daar word ik elke keer heel rustig van. En het prettige is, als je het dagelijks kijkt, weet je precies wat er het volgende moment gaat gebeuren. Die voorspelbaarheid geeft me een heerlijk machtig gevoel.

En ook, als je kijkt naar de bezoekers die bidden of de rotswand aanraken of water op hun buik of gezicht deppen. Waarom zijn die mensen daar? Waar bidden ze voor? Waar geloven ze in? Waarvoor hebben ze dat helende water nodig? Wat maakt dat iets onzichtbaars ze zoveel houvast geeft?  

Ik kijk al meer dan een jaar en durf mezelf daarom wel een Lourdes TV expert te noemen. Tijdens Beyond the Black Box richt ik in de foyer een Lourdes TV infopunt op, voor al uw vragen. Samen scrollen we door de livestream, nemen we deze dag in Lourdes door. Daarbij deel ik graag mijn Lourdes TV archiefmateriaal wat ik heb verzameld voor mijn eerste lange film die deze lente in première zal gaan."

De film Lourdes TV, die deze lente in première zal gaan, wordt financieel ondersteund door De Korte Verbeelding: een samenwerking tussen het Film Fonds en Mondriaan Fonds, Dommering Fonds, AFK en SoAP Maastricht.

wo 01 feb '23

za 04 feb '23
Foyer
Doorlopend
Beyond the Black Box

Dit programma is onderdeel van Beyond the Black Box. Klik hier voor het gehele programma en kaartverkoop.

Doorlopend

Tijdens het festival zal de livestream doorlopend te zien zijn in onze foyer. Paulien zal op bepaalde momenten aanschuiven om samen de gebeurtenissen op de stream te bespreken. 

SoAP Maastricht

Deze maker maakt deel uit van SoAP Maastricht.