Ticketinfo

Via de smartphone, in de trein
Data wo 01 feb — za 04 feb
00:00 — 00:00
Prijzen

Rita Hoofwijk

Jean

Jean can be visited on the train via the passenger’s smartphone. The work is inspired by a manifesto by Jean Tinguely, in which he calls on us to throw away our watches and to put the minutes and hours aside. With railway time, a universal clock was first introduced in 1885 on board the train, replacing local times. Today Jean acts as a timekeeper, allowing us to forget about (clock)time for the duration of one journey.

This performance is available in Dutch and English.

Location Via de smartphone, in de trein
Data wo 01 feb — za 04 feb
00:00 — 00:00
Buy tickets

©

Interactive online experience

Rita Hoofwijk

Jean
Onderdeel van Beyond the Black Box.

Jean is in de trein te bezoeken via de smartphone van de reiziger. Het werk is geïnspireerd op een manifest van Jean Tinguely, waarin hij oproept onze horloges weg te gooien en de minuten en uren naast ons neer te leggen. Met de spoorwegtijd werd in 1885 voor het eerst een universele klok geïntroduceerd, die plaatselijke lokale tijden verving aan boord van de trein. Vandaag treedt Jean op als tijdwaarnemer en staat ons toe de (klok)tijd te vergeten voor de duur van een reis. 

Deze performance is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Aftrap Beyond the Black Box

Woensdag 1 februari vanaf 16:30 uur ben je van harte welkom op een wel heel bijzondere locatie: de Koninklijke Wachtkamer van station Amsterdam Centraal. Hier trappen we het festival af met Rita Hoofwijk die een inkijk biedt in haar online kunstproject Jean, dat ondersteund wordt door de Nederlandse Spoorwegen. De Koninklijke Wachtkamer is te bereiken via perron 2. De ingang is achter een groot gouden hek naast Restaurant 1ste klas.


Het festival opent om 19:00 uur haar deuren in de Brakke Grond. Vooraf ben je welkom in ons café voor een hapje en een drankje.


Wil je hierbij zijn? Meld je dan hier aan, o.v.v. "Koninklijke wachtkamer".

Here (not anywhere) - 'hier' in de artistieke praktijk van Rita Hoofwijk

In de foyer van de Brakke Grond is tijdens Beyond the Black Box een preview te vinden van de tweede editie van A series of Suggestions. Deze publicatiereeks is onderdeel van het onderzoekproject The sound of shared Intimacy van Leonie Persyn (Universiteit Gent, S:PAM - Studies in Performing Arts and Media). Elke editie ontvouwt en viert een specifieke samenwerking. In de tweede editie Here (not anywhere) bekijken Leonie Persyn en Rita Hoofwijk wat er gebeurt in de ontmoeting tussen een plaats en een kunstenaar, een kunstenaar en een publiek, en een publiek en een plaats. In een zich ontvouwende dialoog zoeken ze naar wat het betekent om hier te zijn in de artistieke praktijk van Rita Hoofwijk.

Meer info en aankoop via deze pagina.

wo 01 feb '23

za 04 feb '23
Via de smartphone, in de trein
Doorlopend
Klik hier om te bezoeken
Beyond the Black Box

Dit programma is onderdeel van Beyond the Black Box. Klik hier voor het gehele programma en kaartverkoop.

Praktische informatie

Jean is te bezoeken tijdens een treinreis, via de smartphone, niet via de laptop. Er zijn minimaal 10 minuten reistijd nodig. 

SoAP Maastricht

Deze maker maakt deel uit van SoAP Maastricht.

Credits
Opdracht en coproductie Europalia Arts Festival
Uitvoerend producent SoAP Maastricht
Coproductie C-TAKT
Door Rita Hoofwijk
In samenwerking met Ehud Neuhaus, Yvonne van Versendaal, Elowise Vandenbroecke
Ondersteuning residentie workspacebrussels, De Grote Post, de Brakke Grond
Engelse vertaling Liz Morrison
Franse vertaling Marie-Ève Tesch
Met dank aan de Nederlandse Spoorwegen (NS)