Ticketinfo

Grote zaal
Data
zo 26 jun, 19:30
Prijzen
Standaard - 10
Kunstvakstudenten - 0,00
Koop kaarten

©

Voorstelling

Tabor Idema & David Roos / Toneelacademie Maastricht

Ein Schweigespiel
Lang leve de eeuwigdurende oorlog, lang leve de soldatenmars, een half uur Schweigespiel.

In Ein Schweigespiel proberen Tabor en David de afstand tussen spreken en zwijgen, tussen muziek en stilte, te overbruggen. Hoe laat David Tabor spreken, als die alleen wil zwijgen? Hoe laat Tabor David dansen als David veel liever Dostojevski voordraagt? Tijdens de voorstelling blijkt de kloof tussen spreken en zwijgen niets anders dan de kloof tussen de één en de ander.

Bewegend tussen mime, tekst, performance en beeldende kunst verhouden Tabor en David zich tot elkaar, de stilte en de ruimte. Er ontstaat een tijdelijk universum waarin voorwerpen – en de ruimte zelf – steeds nieuwe betekenis krijgen. Een metronoom slaat het ritme van de strijdmars, een strijkstok wordt een zwaard, een stofzuiger maakt overuren. Met minimale middelen leveren David en Tabor een gevecht waarbij de wereld op het spel staat.

Over de makers

David Roos (2000) studeert dit jaar af aan de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Bij Internationaal Theater Amsterdam werkte hij onder meer met Simon Stone en Ivo van Hove. Hij liep eerder stage bij de Toneelschuur en speelt aankomend jaar bij Ontroerend Goed in Gent. Hij speelt, schrijft, maakt en studeert filosofie.

Tabor Idema (1999) studeert dit jaar af als performancekunstenaar aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk bestaat uit theatrale beelden die een klimaat vormen voor de mens. De mens is op dat strijdtoneel aan het bewegen tussen binnen- en buitenwereld. In 2021 speelde hij zijn performancesolo The Sorry Face op het C-mine Festival in Genk en het Connection Collection Festival in Brugge. Met Laila Claessen maakte hij de videoinstallatie Small Small World voor het Walk Listen Create Festival in Prespas, Griekenland.

Samen maakten Tabor en David al meerdere voorstellingen. Hun performance Godje stond onder meer op het Love At First Sight Festival in De Studio in Antwerpen.

zo 26 jun '22
Grote zaal
Koop kaarten
Eindspel

Dit programma is onderdeel van Eindspel, afstudeerwerk van een nieuwe generatie theatermakers getoond in Frascati en de Brakke Grond. Lees hier meer.

Credits
Concept en spel Tabor Idema en David Roos
Tekst Fjodor Dostojevski, Ludwig Wittgenstein
Muziek Edward Elgar, M.A. Numminen en Yo-Yo Ma
Met dank aan Bogi Bakker, Just van Bommel, CAMPO, Peter Missotten, Léon de Vrede en Marc Zwietink