Ticketinfo

Grote zaal
Data
wo 26 feb, 20:30
do 27 feb, 20:30
Prijzen
Aan de kassa - €15
Met online korting - €13
CJP - €3,50 korting
Studenten - €5 korting
Koop kaarten

©

Voorstelling

Tom Struyf

Dier
Een theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken en mensen die op dieren lijken

Dier is een theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken en mensen die op dieren lijken. Dier gaat over ijverige mieren, grappige flamingo's, slimme varkens en wroetende mensen. Over hoe we met dieren omgaan en zij met ons, en hoe dat verandert wanneer we groter worden. 

"Terwijl we in deze voorstelling proberen om ons te identificeren met een kip, eten we tijdens onze lunch wel boterham- men met kip curry, gewoon omdat we dat lekker vinden. Ik wil dus niet m

Tom Struyf

Dier is geïnspireerd op YouTube-filmpjes van dieren die zich vergissen en op het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal, die aan de hand van dierlijk gedrag menselijk gedrag probeert te verklaren - en andersom. Van dieren met empathie, een ongekende levenslust of zorg en toewijding voor een ander, tot dieren die toneelspelen en zich een rol aanmeten om iets gedaan te krijgen: vreemdsoortig sociaal gedrag dat we exclusief aan de mens zouden toeschrijven en niet meteen zouden verwachten van dieren.

"Dier is een safari langs de verschillen tussen mens en dier. In deze bonte ‘beestenstroom’ belicht Tom Struyf ook onze schizofrene omgang met dieren."

De Standaard

Dier is diepgravend, maar ook lichtvoetig en geestig en balanceert op de grens tussen performance, concert en documentaire. Twee acteurs, twee dieren en een muzikant gaan aan het werk met wat er in de filmpjes te zien is. Ze interpreteren en proberen uit, spelen situaties na en verwonderen zich over de uitkomst. 

Dier gaat over de schoonheid van de vergissing, over de oerkracht van het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, over de verhouding tussen mens en dier en de verbondenheid met onze eigen natuur.

Een kat die niet op maar in een vuilnisbak springt.

Een hond die samen met zijn baasje een lied zingt.

Een headbangende parkiet.

Een vlinder die doet alsof ie dood is.

Een gorilla die zichzelf herkent in de spiegel.

Een krokodil die een hert uit het water redt.

Een aap die heel voorzichtig een vogel streelt.

"Dier is een boeiende zoektocht geworden naar de mens in het dier, en ook wel, zij het minder, naar het beest in de mens. (...) Dieren kunnen een hoog knuffelgehalte hebben, angstaanjagend zi

De Theaterkrant
wo 26 feb '20

do 27 feb '20
Grote zaal
€ 8 - € 15
Koop kaarten
Facebook event
Credits
Concept Tom Struyf
Van en met Judith de Joode, William Bakker en Tom Struyf
Muziek William Bakker
Eindregie Suze Milius
Cocreatie Willem De Maeseneer
Camera, montage en techniek Geert De Vleesschauwer
Kostuums Johanna Trudzinski
Decor Jolan Moonen
Productie Watmarswas in coproductie met Productiehuis TR, Villanella, Stichting Collectiv, Tweetakt Festival & C-TAKT
In samenwerking met Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Met steun van De Vlaamse Overheid