Ticketinfo

Rode zaal
Data
vr 03 dec, 20:00
Prijzen

©

Gesprek | Verhuur

SLAA / Privé-domein / De Revisor

Dat wat blijft: Een avond over herinneringen
Een onderzoek naar het geheugen en de rol van herinneringen in de literatuur

Herinneringen geven je geen verleden, ze geven je een versie van je verleden, schreef geheugendeskundige Douwe Draaisma. Hij stelde De ivoren cel samen, een verzameling van tachtig herinneringen uit de Privé-domeinserie. Tijdens Dat wat blijft onderzoeken we het geheugen en de rol van herinneringen in de literatuur. Marja Pruis reflecteert op het onderwerp met een column. Presentator Sophie Derkzen gaat in gesprek met Helena Hoogenkamp, Mensje van Keulen en Douwe Draaisma over herinneringen in non-fictie. Daarnaast duiken we dieper in de rol van de herinnering in fictie en waar die scheidslijn misschien wel ophoudt te bestaan. Acteur Sam Ghilane draagt herinneringen voor uit De ivoren cel en om de avond nog nostalgischer te maken is er ook een poëtische performance met muziek door Roberta Petzoldt.

“In haast elk deel [van de Privé-domeinserie] zijn passages aan te wijzen over twijfel aan het eigen geheugen, onzekerheid over het waarheidsgehalte van herinneringen of het besef dat sommige gebeurtenissen in verschillende versies lijken te zijn opgeslagen.” Dit schrijft Douwe Draaisma in de inleiding van De ivoren cel. De persoonlijke herinneringen van honderden schrijvers zijn inmiddels onderdeel geworden van weer nieuwe levens: die van de lezers van de Privé-domeinboeken. De serie telt inmiddels ruim driehonderd autobiografieën, memoires, briefwisselingen, dagboeken en meer persoonlijke notities.

Om het 55-jarige jubileum van de Privé-domeinserie te vieren brengt De Revisor op 2 december een special uit: Waar was ik, o ja. Nieuwe fragmenten en brieven voor Privé-domein, met bijdragen van Clarice Lispector, Marja Pruis en Rob van Essen. Dat was aanleiding om samen met De Revisor en De Arbeiderspers deze avond te maken.

vr 03 dec '21
Rode zaal
20:00 uur
Koop kaarten
SLAA

Meer informatie over SLAA vind je op hun website.

Corona-update

Wij vragen je om een coronatoegangsbewijs te tonen voor je bezoek aan een voorstelling in de Brakke Grond. Op deze pagina lichten we al onze coronamaatregelen toe, zodat je veilig en voorbereid een bezoek aan ons cultuurhuis kunt brengen.