Ticketinfo

Rode zaal
Data
ma 28 feb, 20:00
Prijzen

© Alexander Daems

Salon

De Nwe Tijd

Maandagavond on tour
Hoe ervoeren we de afgelopen periode de liefde en wat willen we meenemen naar betere tijden?

Maandagavond On Tour (M.O.T.) – Wat we nog te zeggen hebben over de liefde wordt een programma over (u raadt het al) de liefde. Zeker in deze tijd waarin we noodgedwongen geïsoleerder zijn gaan leven en spontane aanrakingen schaars en eng werden hadden Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen de behoefte aan een liefdevol programma. Ze maakten daarom deze ode aan wat het leven de moeite waard maakt.

Centraal in deze nieuwe M.O.T staat het begrip ‘resonantie’, zoals de Duitse socioloog Hartmut Rosa dat gebruikt. Hij stelt dat we leven in een tijd van wat hij ‘parametrische optimalisatie’ noemt, een tijd waarin we veel proberen te meten en wat we meten vervolgens proberen te optimaliseren. Door die focus verliezen we onze mogelijkheid tot ‘resonantie’; wat hij definieert als ‘in levendig contact staan met de wereld buiten jezelf’.

Mijn neefje schreef me dat hij de nieuwe Apple Watch had gekocht, omdat die nu ook de hoeveelheid zuurstof in je bloed kan meten. Ik heb nooit één gedachte gewijd aan de hoeveelheid zuurstof in mijn bloed, maar als je die kunt meten, ga je het bijhouden. Zo gaat het met alles, zodra iets zichtbaar wordt, kun je het met anderen vergelijken en ga je proberen het te optimaliseren. Dat is zowat ons hele leven tegenwoordig, of het nu gaat om vrienden, clicks, likes, reacties, productiviteit, bloeddruk, enzovoort. Het is ook wat ons gefrustreerd maakt, omdat we wel weten dat het niet het goede leven is. De vraag wat het goede leven dan wél is, is volgens mij niet heel moeilijk te beantwoorden. De Franse socioloog Bruno Latour zegt dat je voelt dat je leeft wanneer je in een levendig contact staat met iets buiten jezelf. Dat is waar ik het woord resonantie voor gebruik. - Hartmut Rosa

Tijdens de avond onderzoeken we wanneer wij ‘in levendig contact hebben gestaan met iets buiten onszelf’ en waarom dat soms moeilijk lijkt te gaan. Multitalent en allround performer Lisa Verbelen (BOG) zal De Nwe Tijd op hun zoektocht (muzikaal) vergezellen. En elke avond is er een andere gast.

Speciale gast deze avond is Prof. dr. Daniel Mügge, politiek wetenschapper en hoogleraar aan de UvA. Hij houdt zich onder andere bezig verbetering van de modellen waarop ons politieke beleid wordt gebaseerd, het bbp bijvoorbeeld. Lees hier een interview met hem in de Groene Amsterdammer. 

ma 28 feb '22
Rode zaal
20:00 uur
€ 8 - € 13
Koop kaarten
Credits
Tekst Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Lisa Verbelen
Muziek Lisa Verbelen