Ticketinfo

via zoom

Data
do 24 jun, 17:00 — 19:00
Prijzen
Koop kaarten

©

Leesatelier Besmette Stad

deBuren i.s.m de Brakke Grond
De Aftocht

Honderd jaar na de publicatie van Bezette Stad inspireert Paul van Ostaijens avant-gardebundel nog steeds. Met het zicht op de vrijheid gaat nu de aandacht naar het laatste gedicht uit de bundel: De Aftocht. Live vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen met biograaf Matthijs de Ridder en twintig kunstenaars. Wij vroegen Chibi Ichigo en Victor De Roo's band De Nooit Moede aan te schuiven. 

In De Aftocht kijkt Paul van Ostaijen naar het einde van de bezetting en de bevrijding van de stad. En al is de stad zogenaamd bevrijd, ze is dat ook weer niet. Want wie had gehoopt dat na de crisis alles anders zou zijn, komt bedrogen uit. De machthebbers zitten weer comfortabel op het pluche. Het volk feest in de straten. ‘Allons travailler zegt de slimmerik.’ En iedereen gaat verder alsof er niets is gebeurd. Of zouden er toch wat barstjes te ontdekken zijn in het fundament van het oude bestel?

Live vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen gidst biograaf Matthijs de Ridder twintig kunstenaars en geïnteresseerde deelnemers doorheen dit zestien pagina's tellende gedicht. Zal De Aftocht uit onze Besmette Stad op eenzelfde manier verlopen?

Deelnemende kunstenaars: Anna Carlier, Anneke Brassinga, Carolina Maciel de França, Daan de Jager, Dirk van Bastelaere, Esther De Soomer, Geert Buelens, Maxim Februari, Maxine Palit-de Jongh, Michelle Samba, Peter Sijbenga, Pieter Waterdrinker, Sachli Gholamalizad, Sumai Yahya, Teletext en Zahra Eljadid, Chibi Ichigo en Victor De Roo's band De Nooit Moede. 

 

De Nooit Moede
De Nooit Moede

De Nooit Moede

En toen werd de hand geschud. De koffie gezet.
Op het moment dat de kamer kleiner werd en de muren te hoog om op te lopen.
Met zoete mazout besloot De Nooit Moede de schijn hoger te houden.
Als een bleek excuus voor rock zonder roll, als de grijns zonder grol.
Want is het aan het eind van de dag niet de dwaas die het groenste graast?

De Nooit Moede is het geesteskind van producer en dj Victor de Roo. Trouw zegt erover: "Deze nieuwe Vlaamse zeskoppige band put inspiratie uit de new wave van de jaren tachtig." Ze stonden al bij Studio Brussel op voorspraak van Zwangere Guy en betraden het digitale podium van Grauzone Festival. 

© Simulated Paradise
© Simulated Paradise

Chibi Ichigo

Sabina Nurijeva is nog maar 22 en al een opkomend talent middenin de Belgische hiphop vol zelfverzekerdheid en veelzijdigheid. Laidback beats en met haar Russische roots mixt ze vloeiend Russisch met Nederlands/Engels. Ze groeide op in Limburg en heeft een Japanse artiestennaam die 'kleine aardbei' betekend. Een act zonder (taalkundige) grenzen noch evenbeeld. Charlie Magazine noemt Chibi Ichigo “één van mijn favoriete vrouwelijke hiphoppers”. Ook Chase is zot van haar EP - Legenda en Knack Focus noemde haar 'Een van de rijzende sterren van het hiphopformament".

Begin 2020 presenteerde de Brakke Grond Chibi Ichigo op Grasnapolsky en in juni nam ze ons mee in een week van haar creatieve process is de serie En nu? Begin dit jaar schoof ze aan bij De Slimste Mens en bracht ze ook een nieuwe EP uit, die ook in Nederland goed werd opgepikt. Ook maakte ze indruk op Eurosonic Noorderslag. 

do 24 jun '21
Kaartverkoop via deBuren
Klik hier
Oproep

Ook jij maakt kans op een plekje in Besmette Stad. Geef een artistiek antwoord op De Aftocht. Lees hier meer

De Besmette Stad

De Besmette Stad is het multimediale project van deBuren, waarin een keur aan Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis. Ze laten zich inspireren door Bezette Stad, de internationaal vermaarde dichtbundel waarin de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen terugkijkt op de Eerste Wereldoorlog. 

Lees alles over De Besmette Stad

Mede mogelijk gemaakt door: