Ticketinfo

Data
za 10 apr, 20:00 — 22:00
Prijzen
€29,95
Koop kaarten

©

Livestream | Gastprogramma

Nacht van de Filosofie

In samenwerking met Serious Culture / ISVW
Een boeiend programma met lezingen, muziek en debatten

De Nacht van de Filosofie 2021 vindt live plaats vanuit Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond met een boeiend programma. 

Op het programma staan lezingen, muziek en debatten. Bas Haring en Rebekka de Wit verkennen naïviteit als deugd waarmee je dichter bij de waarheid kunt komen. Maxim Februari en Bart van der Sloot hebben het over hedenisme: tegen de zwaarheid van de waarheid? Wordbites voegt daar scherpe filosofische spoken word intermezzo’s aan toe. 

Over Hedenisme
Maxim Februari en Bart van der Sloot behandelen de ontwikkelingen die ervoor zorgen dat het verleden en de toekomst steeds meer ‘op het heden drukken’. 

De laatste jaren neemt de vastlegging van persoonlijke gegevens sterk toe, op het internet en in allerlei databanken. Misstappen uit het verleden blijven je vaker achtervolgen. Daarnaast neemt de kennis van de toekomst toe. Voor wie is het nu meest merkbaar dat het heden zwaarder wordt? Hoe sterk zal de ‘zwaarheid van de waarheid’ zich in de toekomst ontwikkelen? Hoeveel waarheid kan een mens verdragen en moeten we een ‘hedenisme’ nastreven, dat het heden wat lichter en leefbaar houdt?

Over naïviteit 
Naïviteit kan zowel ver van de wereld afstaan, als de waarheid helpen ontdekken. Hoe zit dat nu? Hoeveel naïviteit is wenselijk? Bestaat er ‘goede’ naïviteit? 

Bij zaken die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, stellen zowel Bas Haring als Rebekka de Wit zich vragen. Zo vraagt Haring zich in Plastic Panda’s af of biologische diversiteit altijd waardevol is. De Wit zet in haar Afhankelijkheidsverklaring vraagtekens bij ons doorgeschoten idee van autonomie met de metafoor van de Doe - het - zelf - zaak. Het valt haar ook op dat vredesdemonstraties vaak als naïef worden beschouwd, maar oorlogen nooit.

za 10 apr '21
Livestream van 20:00 tot 22:00
Koop kaarten
Samenwerking

De Amsterdamse Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Serious Culture en ISVW en wordt ondersteund door Vlaams-Nederlands Huis voor cultuur en debat deBuren, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, het Goethe Institut, de Nationale Wetenschapsagenda, NWO en de Universiteit van Amsterdam.

Exclusieve toegang

Na aanmelding krijgen bezoekers een uur voor aanvang een YouTube-link via e-mail die je exclusieve toegang tot de feed van de Nacht van de Filosofie geeft. De sprekers zitten klaar om jouw vragen online te beantwoorden.