Ticketinfo

Gratis via facebook en livestream

de Brakke Grond
Data
ma 22 feb, 19:30 — 22:00
Prijzen
Koop kaarten

©

Gastprogramma

Boem Paukeslag!

De 24u van Paul van Ostaijen
Te volgen via livestream

Live vanuit Antwerpen en Amsterdam

Op maandag 22 februari 2021 is het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd. Bovendien vieren we dit jaar de 100ste verjaardag van zijn wereldvermaarde bundel Bezette Stad. Een dubbel jubileumjaar dus, dat we groots aftrappen met de 24u van Paul van Ostaijen. 

Met Boem Paukeslag! luiden wij het Paul van Ostaijenjaar met een knal in. Dat doen we al vanaf zondagavond 21 februari met een 24 uur durende marathonuitzending, die zijn finale beleeft op maandag 22 februari vanaf 19.30. En dat allemaal op de 125ste verjaardag van de dichter. Muziek! Poëzie! Feest!

De finale 
Deze marathonuitzending mondt op maandag 22 februari 2021 om 19:30 uit in Boem Paukeslag! een grote parallelle finale vanuit Amsterdam (De Brakke Grond) en Antwerpen (Elckerlyc).

Tijdens deze liveshow brengen Spinvis, Saartje Van Camp, Fulco, Jaouad Alloul, Gustaaf Peek, Willy Organ, Sanneke van Hassel, Aafke Romeijn, Lucky Fonz III, Anke Verschueren, Iduna Paalman, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Maja-Ajmia Zellama, Hannah van Binsbergen, Mira en Alex Deforce hedendaagse reacties op Bezette Stad, de bundel die we tijdens deze coronacrisis omvormden tot Besmette Stad, een multimediaal kunstwerk waaraan meer dan 100 kunstenaars meewerkten. Tom Van Bauwel wekt de oorspronkelijke gedichten uit Bezette Stad tot leven, zodat de Bezette en Besmette stad op één podium samenkomen.

Lies Steppe leidt de dans in Antwerpen, Kila van der Starre verwelkomt alle gasten in Amsterdam. 

Marathonuitzending

Vanuit het geboortehuis van Paul van Ostaijen zenden Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek vanaf zondagavond 24u lang uit met maar één vraag die als rodedraad de uren aan elkaar spint: wie was die avant-gardedichter eigenlijk? Ze nodigen tal van gasten uit in hun studio, ontrafelen Van Ostaijens Bezette Stad gedicht per gedicht, strooien met feitjes en ontkrachten mythes, bellen experten uit hun bed en laten zien hoe kunstenaars de bundel vertaalden naar de Besmette Stad waarin we vandaag leven. 
Een nacht en een dag lang krijg je de kans de veelheid die Paul van Ostaijen in zich draagt te leren kennen: van zijn poëzie over zijn diepste zielenroerselen tot zijn handel en wandel. En het is een marathon: er vallen dus ook prijzen te winnen!

Twee boekpresentaties

Verder stellen we tijdens de finale ook twee nieuwe publicaties voor:  Boem Paukeslag: op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette Stad en een stevige bloemlezing uit Besmette Stad met meer dan 65 teksten en tekeningen van deelnemende kunstenaars. Deze boeken geven het antwoord op twee pertinente vragen: wat staat er eigenlijk in die grensverleggende bundel, en wat hebben we daar vandaag nog aan?

Boem Paukeslag

In Boem Paukeslag vertelt Matthijs de Ridder hoe Van Ostaijen ertoe kwam zijn kapotte tijd te vangen in het grootste literaire experiment dat de internationale avant-garde zou voortbrengen. Tegelijkertijd neemt hij de lezer mee op strooptocht door de verlaten straten, de ruïnes en het kolkende nachtleven van het bezette Antwerpen. Met veel gevoel voor historisch detail destilleert hij zo het verhaal uit de fragmentarische dichtbundel Bezette stad.

Besmette Stad

Besmette Stad is een bloemlezing die Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek samenstelden op basis van het multimediale project Besmette Stad, waarbij meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse kunstenaars op zoek gingen naar een hedendaags artistiek antwoord op van Ostaijens boek. Met bijdragen van Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke, Sanneke van Hassel, Jeroen Olyslaegers, Lieke Marsman, Gaea Schoeters, Simon(e) van Saarloos, Wide Vercknocke, Aya Sabi, Benno Barnard, Ward Zwart, Pete Wu, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Erik Spinoy, Eleni Debo, Sassafras De Bruyn, Babs Gons, Maud Vanhauwaert, Asha Karami, Marlene van Niekerk, Alfred Schaffer, Hannah van Binsbergen, Ellen Deckwitz en vele, vele anderen.

ma 22 feb '21
de Brakke Grond
Gratis livestream via facebook. Live vanaf 19:30
Koop kaarten
Boem Paukeslag! De finale

Boem Paukeslag! is een programma van deBuren en de Brakke Grond en is live te zien vanuit de Brakke Grond in Amsterdam en Elckerlyc in Antwerpen.

 

Boem Paukeslag! is een onderdeel van de Besmette Stad, het multimediale project van deBuren, geinspireerd door Bezette Stad, de internationaal vermaarde dichtbundel waarin de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen terugkijkt op de Eerste Wereldoorlog.  

Volledig programma te bekijken via deBuren.eu via Facebook Live . De finale is ook via Facebook van de Brakke Grond te bekijken.

Mede mogelijk gemaakt door: