Ticketinfo

de Brakke Grond
Data
do 26 nov, 19:00 — 19:57
do 26 nov, 21:00 — 21:57
vr 27 nov, 19:00 — 19:57
vr 27 nov, 21:00 — 21:57
Prijzen
Koop kaarten

©

Verhuur | Multidisciplinair

Eliane Esther Bots

The Channel
Wereldpremière bij IDFA on Stage

In de rechtszalen en kantoorruimtes van het Joegoslaviëtribunaal (1993-2017) stonden de cabines van de tolken bijna letterlijk aan de zijlijn – in de coulissen van het gerechtelijke theater. Maar in deze performance krijgt het essentiële werk van de vertalers de volle aandacht. Mensen die zelf ook de Balkanoorlog hadden meegemaakt, moesten zich in hun werk als tolk neutraal opstellen. Niet alleen in de rechtszaal van het tribunaal, maar ook tijdens veldwerk, onder meer op de plekken van voormalige concentratiekampen en massagraven. Tegelijk aan- en afwezig, intiem betrokken en toch op afstand, vertaalden ze getuigenissen over schokkende en traumatische gebeurtenissen, zonder daarbij hun eigen gevoelens de ruimte te kunnen geven.

In een donkere ruimte waarin een vertaalcabine centraal staat, vertellen de tolken Alma, Besmir en Nenad over hun werk voor het tribunaal. Videodocumentatie ondersteunt hun verhalen, maar de stem staat centraal in de performance. Zoals hij ook centraal staat in de ervaringen van deze essentiële radertjes in de justitiële machine.

do 26 nov '20

vr 27 nov '20
de Brakke Grond
Koop kaarten
IDFA

IDFA on Stage is onderdeel van het International Documentary Film Festival Amsterdam - 18 november t/m 6 december 2020. Bekijk hier het volledige programma. 

Credits
Regie Eliane Esther Bots
Productie Manon Bovenkerk namens near/by film
I.s.m. Besmir Fidahić, Alma Imamovic, Nenad Popovic
Cinematografie Daniel Donato, International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT)
Montage Eliane Esther Bots
Sounddesign Sergio González Cuervo
Vertellers Besmir Fidahić, Alma Imamovic, Nenad Popovic