Ticketinfo

de Brakke Grond
Data
do 07 feb, 19:00
vr 08 feb, 19:00
za 09 feb, 15:00
Prijzen

©

Festival

Beyond the Black Box

Een voorstelling waarin jouw stemgeluid de hoofdrol speelt, een theeceremonie over korstmossen, een installatie die de onzichtbare signalen van onze telefoons omzet in trillende snaren en zoemende boxen, een rituele ontmoeting in een hotelkamer. Werk dat zich niet laat vangen in een hokje, dat de grenzen van disciplines en kunstvormen overstijgt, dat de traditionele ruimtes openbreekt. Dat is waar Beyond the Black Box voor staat.

Drie dagen, dertien projecten

Gedurende drie dagen maakt Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond ruimte voor makers die de grenzen van disciplines en kunstvormen overstijgen. Het hele gebouw wordt opengesteld, van theaterzaal tot kleedkamer. Beyond the Black Box presenteert dertien hybride kunstprojecten en laat zien hoe bestaande (tussen)ruimtes hiervoor benut kunnen worden. Verwacht een artistiek speelveld waarin je dertien installaties, performances en interventies kan ontdekken. Van intieme één-op-één-ontmoetingen tot grootse taferelen.

Programma

Collectief Schwalbe - Werk #8

Hoe vormt ons levensonderhoud ons leven? En andersom? Schwalbe verkent het begrip ‘livelihood’ en is doorlopend in de foyer aanwezig, gaat het gesprek aan met lokale denkers & doeners én maakt een beweging de grond in. 

Schwalbe is al voorafgaand aan Beyond the Black Box volop in onze Foyer aanwezig. Je bent van harte welkom bij de programmaonderdelen Het Diner op 5 februari en De Avonden op 6 februari, maar ook op ieder ander moment van 4 t/m 9 februari in de foyer. 

Meer over Schwalbe

SoAP - 223m

Vijf artistieke praktijken komen samen in een unieke samenwerking tussen de grensoverschrijdende makers Johannes Bellinkx, Benjamin Vandewalle, Rita Hoofwijk, Nick Steur en Breg Horemans. De vijf verzorgen een ervaring van 223 meter in en om de Brakke Grond.

Evelien Cammaert & Joris Perdieus - Grammatica

Vertrekkend vanuit een leeg canvas ontspint zich een live-compositie van gekleurde doeken, licht, tijd en ruimte. Een intrigerende, verstilde installatie die de relatie tussen kunstwerk, kunstenaar en publiek verkent.

Yurie Umamoto, Pablo Fontdevila, Kumi Umamoto, Douwe Smit & Igor Dobričić - DURATIONSPACE

Voor Beyond the Black Box werd DURATIONSPACE ontwikkeld, een installatie die elementen uit een eerdere performance (CEEPORT) in een nieuwe constellatie presenteert. In DURATIONSPACE keren de makers de relatie met het publiek om: ze nodigen de toeschouwers uit om in de installatie te stappen, terwijl ze de performatieve elementen een nieuwe plaats geven. 

Nazanin Fakoor - Light Drawing

In Light Drawing krijgen omgevingsinvloeden de vrije hand. Een hypnotiserende lichtinstallatie die transformeert onder invloed van subtiele luchtverplaatsingen en de bewegingen van het publiek in de ruimte.

Karl Van Welden - Homo Bulla

In zijn cyclus Verenigde Planeten bevraagt Karl Van Welden de menselijke vergankelijkheid in het universum. Met verstilde filmbeelden van een zeepbel in Hong Kong en Venetië reflecteert hij in Homo Bulla op deze thematiek.

Nada & Co – The Voice of a City

Schuif aan voor een kijkje in het leven van uiteenlopende mede-Europeanen. Een caleidoscopisch spel met foto’s en verhalen dat uitnodigt tot reflectie op verandering, ontheemding, sociale ongelijkheid en herkenbaarheid. De aan deze performance gekoppelde expo is gratis toegankelijk.

Begüm Erciyas - Voicing Pieces

In een intieme ruimte komt je eigen stem tot leven, vertrouwd en onwerkelijk tegelijk. Wie of wat spreekt daar eigenlijk? Een ontmoeting met het vreemde in jezelf.

Kevin Trappeniers - Ellipsis

Waar blijven wij mensen tussen alle autonoom kwetterende algoritmes die ons omringen? In Ellipsis gunt Kevin Trappeniers ons een blik op alle signalen en golven om ons heen.

Anthony Nestel & Esther Arribas - All Things Want to Run

In een nieuw werk gaan twee performers een spel aan met een kubusvormige structuur van aluminium. Ze creëren verschillende materiële realiteiten en betekenissen én maken deze ongedaan. Een experiment met de choreografie van materie, een kettingreactie van oorzaak en gevolg.

Nelle Hens - Nobody

Kunnen we elkaar ontmoeten zonder ‘moeten’, voorbij ingesleten vormen en verwachtingen? Een 1-op-1 performance die uitnodigt tot een subtiele aandachtsverschuiving, van danser naar dans, van tonen naar onthullen.

Radouan Mriziga - 55

Radouan Mriziga maakt wereldwijd naam met zijn unieke, haast architecturale danstaal. Zijn solo 55 is traag en secuur, een confrontatie van lichamelijkheid en strikte concepten, sensualiteit en het rationele.

Elisa Yvelin - The Conference of the Lichens

Elisa Yvelin nodigt uit tot een gesprek dat reikt voorbij de grens der soorten, een dialoog met korstmossen om te leren van hun spectaculaire vermogen tot samenwerken, symbiose en duurzaam metabolisme.

Partners

Beyond the Black Box wordt georganiseerd in samenwerking met C-TAKT, platform voor transdisciplinair talent in Belgisch-Limburg, en makersplatform SoAP Maastricht.

C-TAKT

C-TAKT is een platform dat staat voor kunstenaars die zoeken naar nieuwe vormen om zich uit te drukken en hybride werk maken dat niet makkelijk te categoriseren valt. Het onderzoek en de creatie is soms net zo’n belangrijk onderdeel van het werk en het eindresultaat kan veel verschillende vormen hebben. C-TAKT bestaat naast kernpartners TAKT Dommelhof (Neerpelt) en C-Mine (Genk) uit wpZimmer (Antwerpen), Platform 0090 (Antwerpen), SoAP (Maastricht), Musica (Neerpelt), en In Situ (Europees netwerk voor artistieke creaties in de publieke ruimte). 
 

SoAP Maastricht

Stichting SoAP is het productieplatform voor de projecten van Johannes Bellinkx, Rita Hoofwijk, Nick Steur, TAAT en Benjamin Vandewalle. Vanuit de inhoud van de projecten en altijd in relatie tot de artistieke praktijk van de maker tekent SoAP samen met de maker een parcours uit rondom een project. Deze flexibele aanpak vormt de identiteit van SoAP, dat als doorgaand bewegend platform telkens opnieuw op zoek gaat naar de juiste randvoorwaarden om een creatieproces vorm te geven.

do 07 feb '19

za 09 feb '19
de Brakke Grond
Een deel van de programmering is gratis toegankelijk. Voor de betaalde programmering kun je een dagkaart of passe-partout kopen.
€ €15 - € €35
Mede mogelijk gemaakt door: