Bára Sigfúsdóttir

Bára Sigfúsdóttir (°1984, IJsland) is een danseres en choreografe die hedendaagse dans studeerde aan de Icelandic Academy of Arts, de Amsterdam school of the Arts en P.A.R.T.S. in Brussel. Als performer heeft Bára onder meer samengewerkt met het dansgezelschap Or and Oran, Compagnie 3637, Miet Warlop (vervanging in Springville), Quan Bui Ngoc, Iris Bouche & Kobe Proesmans (HETPALEIS), Aëla Labbé en Janne-Camilla Lyster. Tegenwoordig focust Bára vooral op haar eigen choreografische werk.

Bára neemt het improvisatieproces als beginpunt van waaruit zij muzikaal, meerlagig choreografisch materiaal ontwikkelt. Ze legt sterk de nadruk op het isoleren van lichaamsdelen, waarop ze verschillende ritmes toepast. De beweging die ze creëert, blijft veranderen en zich ontvouwen, een veelheid aan concepten en referenties genererend. Verweven met deze aanpak is er Bára’s focus op het menselijk lichaam en het bestaan daarvan in de maatschappij. De plaats van het individu in relatie tot de andere, de maatschappij en de natuur zijn terugkerende thema’s in haar werk. Door diverse benaderingen streeft ze naar een directe maar poëtische communicatie met het publiek, met het oog op reflectie op zowel hedendaagse als eeuwige vragen zoals onze relatie met de natuur, onze band met het verleden en onze plaats in het heden. Bára creëert persoonlijk, visueel en fantasierijk werk dat een heel uiteenlopend publiek bereikt.

De meest recente voorstelling van Bára is FLÖKT – a flickering flow (première 19 februari 2020 – kunstencentrum nona (Mechelen, BE)), waarvoor ze samenwerkte met de IJslandse beeldend kunstenaar Tinna Ottesen. FLÖKT – a flickering flow neemt je mee op een verkenning van de band die er is tussen het lichaam en de wereld die ons omringt. Het suggereert dat de natuur niet louter buiten ons bestaat, maar we ze ook vanuit ons eigen lichaam kunnen voelen en ervaren. Het publiek wordt uitgenodigd onder een witte zijden koepel die in een voortdurende staat van transitie verkeert. Deze ruimte laat je de nabijheid van dingen, lichamen, de ruimte, het geluid, het licht ervaren alsook de overweldigende aanwezigheid van de omgeving, die je letterlijk inkapselt. Een reis doorheen een poëtische miniatuur van onze wereld waarin alles met elkaar verbonden lijkt.