Ticketinfo

Steegzaal
Data
wo 05 feb, 13:00
za 08 feb, 13:00
Prijzen

©

Performance

Emi Kodama

Beyond the buildings, the clouds are a mountain range

Tijdens Beyond the Black Box voert kunstenares Emi Kodama een bijzondere performance uit, met de titel Beyond the buildings, the clouds are a mountain range. Liggend in een hangmat, waar je de waan van de dag even achter je laat, luister je naar een verhaal, voor jou alleen, en ga je op reis door je eigen verbeelding.

Emi Kodama over de voorstelling

"Wanneer ik hardop verhalen voorlees, speelt het lichaam van de luisteraar een rol in de beleving ervan. Door de fysieke ervaring van de performance te begeleiden, voeg ik een laag toe aan de innerlijke wereld die het verhaal in de verbeelding van de luisteraar schept. Het bewust positioneren van luisteraars en daarmee bepalen wat zij zien en horen, voegen een nieuwe dimensie toe aan het vertellen van een verhaal.

Deze performance is ontwikkeld in de context van IN/FINITY, een driejarig project waarin ik mijn kunstenaarspraktijk heb kunnen delen met de gasten van TOPAZ bij de UZ Brussel, een palliatieve dagopvang. In mijn interacties met hen bleek 'water' een terugkerend thema, en de zee in het bijzonder. Het kwam op verschillende manieren ter sprake, in een gesprek over uitzicht op zee vanuit een slaapkamerraam, over een dagje naar het strand met vrienden, of over in een fantasielandschap in het water liggen."

Op reis door je verbeelding

"Ik kreeg de indruk dat deze mensen een vakantie nodig hadden - weg van België, weg van TOPAZ, zelfs al vonden ze het er fijn, gewoon omdat iedereen wel eens een andere omgeving nodig heeft. Misschien wilden ze ook even weg van zichzelf, omdat ze klem zaten in een gedachtencirkel waar ze niet uit raakten. Een gevoel waar ik mezelf, en met mij vele anderen denk ik, mee kon identificeren.

Los van de fysieke grenzen die we hebben, we zijn altijd lichamen in de ruimte. Daarom zijn er interne en externe factoren die beïnvloeden hoe goed we in het moment kunnen zijn. Je kan op een prachtig strand liggen, maar je zorgen maken over een vriend. Misschien ben je aan het lezen, maar word je afgeleid door luidruchtige buren. Luisteraars reizen op dezelfde manier door hun verbeelding door de verhalen die ik vertel. Hun lichaam speelt een rol in hoe ze het narratief in worden geleid. 

Tijdens Beyond the Black Box wil ik je graag uitnodigen om naar een verhaal te komen luisteren vanuit een hangmat. Hangend in de lucht, de waan van de dag buitensluitend, ga je op reis naar verschillende bestemmingen in je verbeelding."

wo 05 feb '20,
za 08 feb '20
Steegzaal
Beyond the Black Box

Dit programma is onderdeel van Beyond The Black Box

Credits
Performance Emi Kodama
Technische ondersteuning Elias Heuninck
Mede mogelijk gemaakt door IN/FINITY en de Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan de mensen van TOPAZ, Hans Demeulenaere, Marnix Rummens, Julie Rodeyns, Wouter Bouchez, Lauren Von Gogh, en Tramaine de Senna